Navigation

Ave Ziomalu

• Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups

Popularne Tematy

• Książki o globalizmie, masonerii, polityce

• Anty mięsne propagandy

• Ciekawe linki z różnych dziedzin

• Q

Mózg się lasuje jak się tego słucha. Posłuchajcie co się dzieje w "praworządnej" Holandii. Brak mi po prostu słów. 🤯🤯🤬🤬🤬

• Q

Jak zwykle świetna analiza pana Klimczewskiego z bardz ważnymi słowami na temat zakażeń i zjadliwości koronki

Użytkownicy Online

Jestes realista czy pesymista?

Koronawirus
    5
    11
    68
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • A
      Alicja last edited by

Otwieram temat: spotykam sie z wieloma znajomymi, którzy w ogóle nie interesuja sie tym, co sie dzieje ekonomicznie na swiecie. Jezeli ja cos skomentuje albo tylko zadam pytanie, bo chce miec z kim porozmawiac to od razu zostaje nazwana: "pesymistka". Ja wrecz przeciwnie, uwazam sie za optymistke, ale tez realistke. Sytuacja jest jaka jest, ale mam wrazenie, ze jakikolwiek sposób porozmawiania jest odbierany za pesymizm. Wiekszosc nie widzi w ogóle z czym mamy do czynienia. Mysla, ze za jakis czas wyjdziemy z domu i ze wszystko bedzie tak, jak bylo. Czy ktos tez tak ma? Macie jakis sposób na to? Nie rozmawiac? Mam potrzebe rozmowy, podzielenia sie, nauczenia sie czegos od drugiej osoby. Czekam na wasze komentarze.

gioconda robertrobson 2 Replies Last reply Reply Quote 0
      • A
        Anna last edited by

Niestety, uśpienie nie omija inteligentnych, czy wykształconych. Mam podobnie, jest to przerażające, w pewnych wypadkach nie utrzymuję kontaktu, bo rozmowa nabiera dla mnie tonów abstrakcyjnych...

1 Reply Last reply Reply Quote 0
        • gioconda
          gioconda @Alicja last edited by

@Alicja wydaje mi się, że pesymizm (choć odrobinę) jest wpisany w naturę realisty, bo będąc optymistą nie podważałby niczego i nie zadawał pytań, tylko twierdził, że taka wola boska.

A 1 Reply Last reply Reply Quote 0
          • A
            Alicja @gioconda last edited by

@gioconda optymista nie zadaje pytan?

gioconda A 2 Replies Last reply Reply Quote 0
            • gioconda
              gioconda @Alicja last edited by

@Alicja zadaje ale chyba rzadziej? Bo próbuje dostrzegać plusy każdej sytuacji i dochodzi do wniosku, że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło.

• A
                Anna @Alicja last edited by

@Alicja Optymista ma gotowe odpowiedzi 😃
                Ale myślę, że jest jeszcze inaczej. Bo kluczowa jest świadomość, nie wypieranie mroku, który się zagęszcza. A jak się do niego podchodzi, czy człowiek się załamuje, wycofuje, czy jest gotów na mierzenie się, to bardziej określa, czy jest pesymistą, optymistą...

• vibo
                  vibo last edited by

myślę że tutaj nie ma jednoznacznej odpowiedzi. moim zdaniem idziemy albo bardziej w stronę jednego albo bardziej w stronę drugiego w zależności od prawdy jaką się posługujemy w danym czasie i odnośnie danej rzeczy/wydarzenia/etc. czyli w skrócie mówiąc zależy to po prostu od wiedzy/niewiedzy. zaś to czy zdobędziemy ową wiedzę zależne jest od tego czy przyjmiemy postawę ofiary czy zwycięzcy. czyli koniec końców to jakie cechy wykazujemy będzie rezonować z przyjętą postawą

• robertrobson
                    robertrobson Patroni @Alicja last edited by

@Alicja

Mysla, ze za jakis czas wyjdziemy z domu i ze wszystko bedzie tak, jak bylo.

Przecież będzie tak samo. Ciekawie powiedział reżyser Przemysław Wojcieszek który mieszka w Berlinie.
                    Mówił, że na początku na stacji metra w pobliżu jego domu była cisza. Ale ostatnio wrócili tam dilerzy heroiny wiec wszsytko wraca do normy.
                    Całkiem ciekawe.

A 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                    • A
                      Anna @robertrobson last edited by

@robertrobson Hmmm, to że szczury pokazują się na statku, nie świadczy o tym, że on nie tonie.
                      Widzę, że już żyjemy w innym świecie, codziennie czuję to jak zasłonę, która spowija rzeczywistość. A to niestety dopiero początek.

robertrobson 1 Reply Last reply Reply Quote 1
                      • robertrobson
                        robertrobson Patroni @Anna last edited by

@Anna
                        Napisałem to jako ciekawostkę, jak inni widzą to co się dzieje.
                        To, że zmienia się rzeczywistość to ja to widzę i na prawdę boję się czy nie będzie gorzej - oby nie.
                        Trochę głupio bo normalnie to zawsze czułem inny zapach powietrza kiedy zmieniała się pora roku. Mam to od zawsze, każda pora roku inaczej mi pachnie.
                        A teraz czuje także i te inne zmiany w naszej rzeczywistości ehhhhh.....

A 1 Reply Last reply Reply Quote 1
                        • A
                          Anna @robertrobson last edited by

@robertrobson Piękno pozwala wyjść poza czas i miejsce. Ostatecznie możemy umrzeć każdego dnia w najbardziej wolnościowym systemie. Chciałabym z tą świadomością móc żyć każdego dnia piękniej. Na przekór 😃

1 Reply Last reply Reply Quote 1
                          • 1 / 1
                          • First post
                            Last post