Navigation

    Ave Ziomalu

    • Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups

    Popularne Tematy

    • Książki o globalizmie, masonerii, polityce

    • Ciekawe linki z różnych dziedzin

    • N

      Przemoc Narcystyczna Globalna

    • Anty mięsne propagandy

    • Ucinają internet

    Użytkownicy Online

    N
    B

    Kogel mogel w kilku odsłonach

    Dietowo
    3
    5
    80
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • N
      Natalia last edited by Natalia

      Idzie zima, a ja mogę wciągać żółtka hurtowo, w tamtym roku była taka sama historia, ciekawe. Też tak macie? Wrzucam wam kilka sprawdzonych przeze mnie przepisów na kogel mogel inny niż klasyczny. Doszłam też do wniosku, że jeśli słodzidło to tylko miód, czyli odzwierzęcy produkt i w pełni naturalny. Nie żaden ketogeniczny erytrytol, który udaje cukier i niby nie podnosi glukozy we krwi, ale tak na prawdę daje słodki smak czyli sygnał, który przetwarza mózg i uruchamia szereg procesów w organizmie, po czym żadnego węgla nie dostaje. To chyba jeszcze gorszy fuckap dla organizmu, niż biały cukier.

      Wszystkie składniki trzeba ubijać mikserem przez kilka minut aż stanie się gładki i puszysty nektar bogów i czysta ambrozja:

      KOGEL MOGEL CZEKOLADOWY
      3 żółtka
      1 łyżeczka miodu lub czego tam używacie
      0,5 łyżeczki surowego kakao
      1 łyżeczka łoju wołowego (miękki, w temp pokojowej)

      KOGEL MOGEL JAGODOWY
      3 żółtka
      1 łyżeczka miodu
      1 łyżka mrożonych jagód

      KOGEL MOGEL PIERNIKOWY
      3 żółtka
      1 łyżeczka miodu
      szczypta ekologicznej przyprawy piernikowej
      2 łyżki masła (miękkie, w temp pokojowej)

      KOGEL MOGEL KOKOSOWY
      3 żółtka
      1 łyżeczka miodu
      1 łyżka oleju kokosowego extra virgin (miękki, w temp pokojowej)
      0,5 łyżeczki wiórek kokosowych

      KOGEL MOGEL LAVA CAKE HIT!
      2 jaja
      3 żółtka
      2 łyżeczki miodu
      80 g masła (miękkie, w temp pokojowej)
      szczypta soli
      1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub 1 łyżka waniliowego budyniu bezglutenowego lub 1 łyżka mąki migdałowej czy kokosowej (ja nie używam orzechów)
      kilka kropel prawdziwego aromatu waniliowego

      Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Kokilki wysmarować masłem. Żółtka ubić z masłem i miodem na puszystą masę, białka ubić osobno ze szczyptą soli, dodać mąkę (bez na bank też wyjdzie), aromat waniliowy i delikatnie wymieszać, przełożyć do kokilek i piec 5-8 minut aż do zarumienia góry, ale żeby w środku pozostało płynne. Do środka można dodać owoce jagodowe.
      Można też zrobić bez białek, smak będzie wtedy bardziej koglowo moglowy 🙂

      KOGEL MOGEL PIANKA
      2 jaja
      3 żółtka
      100 g masła (miękkie, w temp pokojowej)
      2 łyżeczki miodu
      3 łyżeczki żelatyny

      Żelatynę zalać 1/4 szklanki wrzątku i rozpuścić. Jaja ubić z masłem i miodem na puszystą masę, dodać żelatynę, wlać do foremek, schłodzić przez kilka godzin aż stężeje.

      Dawajcie więcej inspiracji na kogel mogel! 😻

      1 Reply Last reply Reply Quote 6
      • lukaszmateo
        lukaszmateo last edited by

        Skąd Ty bierzesz takie przepisy, Natalia??? 😀 Teraz muszę wypróbować, a nie wiem, od którego mam zacząć. Chyba Lava Cake Hit zrobię, chociaż kogel mogel pianka też musi być zajebisty!!

        N 1 Reply Last reply Reply Quote 1
        • A
          Anna last edited by

          Dokładnie, też zastępuję słodzik z przepisu miodem. Piękne te przepisy 🙂 Ja przyznam, że ostatnio poszłam w wytrawne kogle-mogle. Bo jestem teraz na GAPSie i jeszcze nie dla mnie połączenie miodu z żółtkami. Ale wcześniej szalałam.

          Zółtka, masło, miód. trochę soli - zawsze daję soli, bo podbija słodycz.
          Latem zamiast masła dawałam olej kokosowy i wychodziło świetne, ale zawsze olej musiał mieć pokojową temperaturę.
          Nie być rozpuszczony, ani twardy. Zresztą z masłem podobnie.

          Teraz zdarza mi sie jeść coś, co też jest genialne - masło klarowane, miód (uwielbiam wrzosowy) i sól kłodawska, taka co trochę chrzęści między zębami. To taki prosty, prawie żołnierski przepis, ale wychodzi pyszne, jak alternatywa dla białej czekolady.

          A kogel mogel na super wytrawnie, to wiadomo, z dodatkiem musztardy. Można jeszcze jakieś kapary strzelić.

          Kogel mogel pianka jakby dodać wanilli, polać czekoladą, to już ptasie mleczko 🙂

          1 Reply Last reply Reply Quote 0
          • N
            Natalia @lukaszmateo last edited by Natalia

            @lukaszmateo lava cake jak dodasz białko to wyjdzie trochę bardziej omletowo, jak nie dodasz białka to wyjdzie bardziej koglowo moglowo 😛 Oryginalny przepis zakłada jeszcze dodanie białej czekolady, ale takim czymś to ja gardzę. Także jak ktoś nie gardzi to dodać pół tabliczki białej czekolady i wyjdzie prawdziwe prawdziwe Lava Cake, które trzeba przez odwrócenie kokilki wyciągnąć na talerz. A żeby mieć pewność, że z łatwością wyjdzie to kokilkę trzeba obsypać kakao albo mąką jeszcze.

            lukaszmateo 1 Reply Last reply Reply Quote 1
            • lukaszmateo
              lukaszmateo @Natalia last edited by

              @Natalia ja tam z czekoladą nie mam problemu 😉 zdecydowanie za najsmaczniejsze uważam tabliczki z firmy Raw Cocoa. Oczywiście najlepsze są nie białe, tylko ciemne - z wiśnią i acai, a jeszcze lepsza z morwą i capuccino - to moja ulubiona! Ale, co ciekawe, mają też białe tabliczki np. z pistacjami i solą, tylko te białe czekolady też nie są w pełni białe, taki karmelowy kolor. Oczywiście wszystkie są surowe i wegańskie 🤣🤣🤣 RAW VEGAN 😉😉😉

              1 Reply Last reply Reply Quote 1
              • 1 / 1
              • First post
                Last post