Navigation

    Ave Ziomalu

    • Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups

    Popularne Tematy

    • Książki o globalizmie, masonerii, polityce

    • Ciekawe linki z różnych dziedzin

    • Anty mięsne propagandy

    • Q

      Mózg się lasuje jak się tego słucha. Posłuchajcie co się dzieje w "praworządnej" Holandii. Brak mi po prostu słów. 🤯🤯🤬🤬🤬

    • Q

      Jak zwykle świetna analiza pana Klimczewskiego z bardz ważnymi słowami na temat zakażeń i zjadliwości koronki

    Użytkownicy Online

    Diety wegańskie zwiększają ryzyko udaru mózgu

    (Dietowo) Ex Wegany
    1
    1
    11
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • baku
      baku last edited by

      Według najnowszych badań diety wegańskie i wegetariańskie mogą zwiększać ryzyko udaru mózgu.

      a person sitting at a table with a plate of food
      Badanie przeprowadzone na uniwersytecie w Oksfordzie wykazało o 20% wyższy wskaźnik udarów mózgu u wegetarian i wegan niż u osób jedzących mięso, co odpowiada trzem dodatkowym przypadkom udaru na 1000 osób w ciągu 10 lat.

      a close up of many different vegetables on display
      Było to głównie spowodowane wyższym wskaźnikiem udaru krwotocznego – rodzaju udaru spowodowanego krwawieniem w mózgu lub wokół niego.

      Naukowcy twierdzą, że zwiększone ryzyko udaru mózgu może być związane z niższym poziomem witamin u wegetarian i wegan i nawołują do dalszych badań.

      Sugerują również, że niski poziom cholesterolu całkowitego we krwi u wegetarian i wegan może odgrywać pewną rolę.

      Zmiana nawyków żywieniowych

      W Wielkiej Brytanii mieszka około 1,7 miliona wegetarian i wegan, a dieta zyskuje na popularności w ostatnich latach, częściowo ze względu na postrzegane korzyści zdrowotne, a także obawy dotyczące środowiska i dobrostanu zwierząt.

      Badanie, opublikowane w The BMJ, wykazało również, że osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej mają o 22% mniejsze ryzyko chorób serca niż osoby jedzące mięso, podczas gdy ci, którzy jedzą ryby, ale nie jedzą mięsa – dieta pescatarian – mają o 13% zmniejszone ryzyko.

      Close up shot of people sitting at dining room table with plates of vegetables and salad
      Oznacza to 10 przypadków choroby niedokrwiennej serca u wegetarian i wegan mniej niż u osób jedzących mięso na 1000 osób w ciągu 10 lat.

      W badaniu wzięło udział nieco ponad 48 000 osób bez chorób serca, ani wcześniejszych udarów.

      Grupa została podzielona na osoby jedzące mięso, rybę oraz wegetarian i wegan. W okresie 18 lat odnotowano 2820 przypadków choroby wieńcowej i 1072 przypadków udaru mózgu.

      Choroba niedokrwienna serca

      Naukowcy stwierdzili: „Zaobserwowaliśmy niższe wskaźniki chorób niedokrwiennych serca u osób jedzących ryby i wegetarian niż u osób jedzących mięso, co wydaje się przynajmniej częściowo spowodowane niższym wskaźnikiem masy ciała i niższymi wskaźnikami wysokiego ciśnienia krwi, wysokiego poziomu cholesterolu we krwi i cukrzycy związanymi z tymi dietami”.

      Man mixing vegetable salad in bowl
      NHS twierdzi, że ludzie mogą uzyskać większość potrzebnych im składników odżywczych dzięki zróżnicowanej i zbilansowanej diecie wegańskiej. Ale jeśli nie zostanie to odpowiednio zaplanowane, weganie mogą stracić niezbędne składniki odżywcze, takie jak wapń, żelazo i witamina B12, których organizm potrzebuje do utrzymania zdrowia krwi i zdrowego układu nerwowego.

      Profesor Mark Lawrence z Deakin University w Australii zasugerował, że ryzyko udaru w badaniu powinno być traktowane tylko jako inna perspektywa. „Opiera się ona na wynikach tylko jednego badania, a wzrost jest niewielki w stosunku do osób jedzących mięso”.

      „Należy również wziąć pod uwagę różnice wśród wegetarian na całym świecie. Wszyscy uczestnicy pochodzili z Wielkiej Brytanii, gdzie wzorce żywieniowe i inne zachowania związane ze stylem życia prawdopodobnie bardzo różnią się od tych, które występują w krajach o niskich i średnich dochodach, w których żyje większość wegetarian na świecie ”.

      źródło: https://www.msn.com/en-gb/health/familyhealth/vegan-and-vegetarian-diets-increase-risk-of-a-stroke-compared-to-eating-meat-study-finds

      1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • 1 / 1
      • First post
        Last post