Popularne Tematy
Użytkownicy Online
Diety wegańskie zwiększają ryzyko udaru mózgu
-
Według najnowszych badań diety wegańskie i wegetariańskie mogą zwiększać ryzyko udaru mózgu.
a person sitting at a table with a plate of food
Badanie przeprowadzone na uniwersytecie w Oksfordzie wykazało o 20% wyższy wskaźnik udarów mózgu u wegetarian i wegan niż u osób jedzących mięso, co odpowiada trzem dodatkowym przypadkom udaru na 1000 osób w ciągu 10 lat.a close up of many different vegetables on display
Było to głównie spowodowane wyższym wskaźnikiem udaru krwotocznego – rodzaju udaru spowodowanego krwawieniem w mózgu lub wokół niego.Naukowcy twierdzą, że zwiększone ryzyko udaru mózgu może być związane z niższym poziomem witamin u wegetarian i wegan i nawołują do dalszych badań.
Sugerują również, że niski poziom cholesterolu całkowitego we krwi u wegetarian i wegan może odgrywać pewną rolę.
Zmiana nawyków żywieniowych
W Wielkiej Brytanii mieszka około 1,7 miliona wegetarian i wegan, a dieta zyskuje na popularności w ostatnich latach, częściowo ze względu na postrzegane korzyści zdrowotne, a także obawy dotyczące środowiska i dobrostanu zwierząt.
Badanie, opublikowane w The BMJ, wykazało również, że osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej mają o 22% mniejsze ryzyko chorób serca niż osoby jedzące mięso, podczas gdy ci, którzy jedzą ryby, ale nie jedzą mięsa – dieta pescatarian – mają o 13% zmniejszone ryzyko.
Close up shot of people sitting at dining room table with plates of vegetables and salad
Oznacza to 10 przypadków choroby niedokrwiennej serca u wegetarian i wegan mniej niż u osób jedzących mięso na 1000 osób w ciągu 10 lat.W badaniu wzięło udział nieco ponad 48 000 osób bez chorób serca, ani wcześniejszych udarów.
Grupa została podzielona na osoby jedzące mięso, rybę oraz wegetarian i wegan. W okresie 18 lat odnotowano 2820 przypadków choroby wieńcowej i 1072 przypadków udaru mózgu.
Choroba niedokrwienna serca
Naukowcy stwierdzili: „Zaobserwowaliśmy niższe wskaźniki chorób niedokrwiennych serca u osób jedzących ryby i wegetarian niż u osób jedzących mięso, co wydaje się przynajmniej częściowo spowodowane niższym wskaźnikiem masy ciała i niższymi wskaźnikami wysokiego ciśnienia krwi, wysokiego poziomu cholesterolu we krwi i cukrzycy związanymi z tymi dietami”.
Man mixing vegetable salad in bowl
NHS twierdzi, że ludzie mogą uzyskać większość potrzebnych im składników odżywczych dzięki zróżnicowanej i zbilansowanej diecie wegańskiej. Ale jeśli nie zostanie to odpowiednio zaplanowane, weganie mogą stracić niezbędne składniki odżywcze, takie jak wapń, żelazo i witamina B12, których organizm potrzebuje do utrzymania zdrowia krwi i zdrowego układu nerwowego.Profesor Mark Lawrence z Deakin University w Australii zasugerował, że ryzyko udaru w badaniu powinno być traktowane tylko jako inna perspektywa. „Opiera się ona na wynikach tylko jednego badania, a wzrost jest niewielki w stosunku do osób jedzących mięso”.
„Należy również wziąć pod uwagę różnice wśród wegetarian na całym świecie. Wszyscy uczestnicy pochodzili z Wielkiej Brytanii, gdzie wzorce żywieniowe i inne zachowania związane ze stylem życia prawdopodobnie bardzo różnią się od tych, które występują w krajach o niskich i średnich dochodach, w których żyje większość wegetarian na świecie ”.