Diety wegańskie zwiększają ryzyko udaru mózgu


  • Według najnowszych badań diety wegańskie i wegetariańskie mogą zwiększać ryzyko udaru mózgu.

    a person sitting at a table with a plate of food
    Badanie przeprowadzone na uniwersytecie w Oksfordzie wykazało o 20% wyższy wskaźnik udarów mózgu u wegetarian i wegan niż u osób jedzących mięso, co odpowiada trzem dodatkowym przypadkom udaru na 1000 osób w ciągu 10 lat.

    a close up of many different vegetables on display
    Było to głównie spowodowane wyższym wskaźnikiem udaru krwotocznego – rodzaju udaru spowodowanego krwawieniem w mózgu lub wokół niego.

    Naukowcy twierdzą, że zwiększone ryzyko udaru mózgu może być związane z niższym poziomem witamin u wegetarian i wegan i nawołują do dalszych badań.

    Sugerują również, że niski poziom cholesterolu całkowitego we krwi u wegetarian i wegan może odgrywać pewną rolę.

    Zmiana nawyków żywieniowych

    W Wielkiej Brytanii mieszka około 1,7 miliona wegetarian i wegan, a dieta zyskuje na popularności w ostatnich latach, częściowo ze względu na postrzegane korzyści zdrowotne, a także obawy dotyczące środowiska i dobrostanu zwierząt.

    Badanie, opublikowane w The BMJ, wykazało również, że osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej mają o 22% mniejsze ryzyko chorób serca niż osoby jedzące mięso, podczas gdy ci, którzy jedzą ryby, ale nie jedzą mięsa – dieta pescatarian – mają o 13% zmniejszone ryzyko.

    Close up shot of people sitting at dining room table with plates of vegetables and salad
    Oznacza to 10 przypadków choroby niedokrwiennej serca u wegetarian i wegan mniej niż u osób jedzących mięso na 1000 osób w ciągu 10 lat.

    W badaniu wzięło udział nieco ponad 48 000 osób bez chorób serca, ani wcześniejszych udarów.

    Grupa została podzielona na osoby jedzące mięso, rybę oraz wegetarian i wegan. W okresie 18 lat odnotowano 2820 przypadków choroby wieńcowej i 1072 przypadków udaru mózgu.

    Choroba niedokrwienna serca

    Naukowcy stwierdzili: „Zaobserwowaliśmy niższe wskaźniki chorób niedokrwiennych serca u osób jedzących ryby i wegetarian niż u osób jedzących mięso, co wydaje się przynajmniej częściowo spowodowane niższym wskaźnikiem masy ciała i niższymi wskaźnikami wysokiego ciśnienia krwi, wysokiego poziomu cholesterolu we krwi i cukrzycy związanymi z tymi dietami”.

    Man mixing vegetable salad in bowl
    NHS twierdzi, że ludzie mogą uzyskać większość potrzebnych im składników odżywczych dzięki zróżnicowanej i zbilansowanej diecie wegańskiej. Ale jeśli nie zostanie to odpowiednio zaplanowane, weganie mogą stracić niezbędne składniki odżywcze, takie jak wapń, żelazo i witamina B12, których organizm potrzebuje do utrzymania zdrowia krwi i zdrowego układu nerwowego.

    Profesor Mark Lawrence z Deakin University w Australii zasugerował, że ryzyko udaru w badaniu powinno być traktowane tylko jako inna perspektywa. „Opiera się ona na wynikach tylko jednego badania, a wzrost jest niewielki w stosunku do osób jedzących mięso”.

    „Należy również wziąć pod uwagę różnice wśród wegetarian na całym świecie. Wszyscy uczestnicy pochodzili z Wielkiej Brytanii, gdzie wzorce żywieniowe i inne zachowania związane ze stylem życia prawdopodobnie bardzo różnią się od tych, które występują w krajach o niskich i średnich dochodach, w których żyje większość wegetarian na świecie ”.

    źródło: https://www.msn.com/en-gb/health/familyhealth/vegan-and-vegetarian-diets-increase-risk-of-a-stroke-compared-to-eating-meat-study-finds

Użytkownicy Online

Kategorie

  • Forumowo

    Sprawy dotyczące forum, propozycje, skargi i zażalenia

  • OFFTOPIC

    Czyli wszystko co nie pasuje do innych kategorii