WYKRYTO AD BLOCK

Forum rezyduje na niezależnym serwerze, który opłacamy.
Jeśli chcesz nas wspierać - wystarczy, że wyłączysz AdBlocka i pozwolisz reklamom zarabiać.
Dziękujemy!

Wątróbka przepisy



  • Dawać przepisy jakie znacie, wątróbka znana z bogactwa ale smaku już nie 🙂

    Tu dobry przepis który sam stosuję:

    czyli w mleku , potem dusić z jabłkami i cebulką



  • @baku taka najlepsza! I z majerankiem obowiązkowo.
    Ja mam jeszcze mega prosty sposób na wątrobiankę:
    1 kg spażonej wątróbki + 1 kg miękkich skwarek z wytapiania łoju lub smalcu. Zmiksować to razem na pastę wątrobiankową. Do tego sól, majeranek i podsmażona cebulka.

    78501873_2900426819989204_817363973287444480_n.jpg



  • Hmm ciekawy przepis, ogarnę w styczniu jak już z polski wrócimy 🙂



  • Wg mnie najlepsza jest wątróbka z kaczki. Jest inna w smaku niż ta z kurczaka. Jest słodka, dla mnie najlepsza. Ja robię tak, że najpierw cebulę podsmażam oddzielnie, bo to trwa dłużej i by wątróbkę totalnie zepsuło. Cebulę więc wyciągam, a na tym tłuszczu z cebuli ścinam bardzo KRÓTKO wątróbkę tak, żeby w środku była na wpół surowa, taka różowa - nie brązowa!!! Na koniec połączyć z cebulą. Do tego purre ziemniaczane z surowym masłem, surową śmietaną i natką pietruszki. Plus buraczki zasmażane z żółtkami! No mega, mówię wam!!!



  • Wątróbkę jak wysmażycie za mocno wyjdzie wiór, a tak rozpływa się w ustach, pełna pysznego soku, mięciutka, językiem można miażdżyć!!



  • O tak, kacza wątróbka jest najlepsza na świecie. Ciężko ją tylko dostać. Później indycza i wołowa (ale nie można jej za długo smażyć, bo robi się gumowata nie do zjedzenia i ponoć sposób krojenia - po skosie - sprawia, że nie jest twarda). I jak wątróbka to tylko z ekologicznej lub naturalnej hodowli, inne mnie obrzydzają, szczególnie te kurze. Jak nie mam żadnej z dobrego źródła, to kupię w mięsnym z indyka i jestem ją w stanie zjeść, ale każda inna jest po prostu ohydna dla mnie.



  • This post is deleted!


  • Ja wątróbkę lekko obmączoną smażę na dużej ilości smalcu, na dużym ogniu z obu stron, potem dodaje cebulę w piórka, zmniejszam ogień, zalewam wodą i przykrywam. Obowiązkowo dużo pieprzu i majeranku



  • Tydzień temu robiłem na gęsim smalcu w piekarniku, ale chyba bez pary, nie pamiętam jak to szło. Jakoś tak. Cebulka czerwona i oddzielnie.

    A te buraki z zóltkiem to rano, znaczy na objad zrobię. + sok z pomarańczy, bo coś z nimi trzeba zrobić 😉



  • @baku bardzo lubię ten kanał



  • A ja mam przepis na wątróbkę w libańskim stylu. Bardzo smaczna, muszę przyznać.
    Potrzebujecie - dużo dobrego tłuszczu, tak ze 4 - 5 łyżek (osobiście używam masła klarowanego samego, tudzież ze smalcem owczym), wątróbkę - jakieś 500g, czosnek - z pół główki lub więcej, pęczek lub dwa świeżej kolendry, sól, pieprz oraz sok z mniej więcej dwóch cytryn. Zaznaczam, że jeśli chodzi czosnek i kolendrę można dodać tyle ile lubimy. Najważniejsze składowe smaku to balans pomiędzy solą i cytryną. Powinno się wyczuwać zarówno sól jak i wyraźny, cytrynowy smak. Ciężko wytłumaczyć, ale polecam poeksperymentować.
    Rozgniatamy czosnek i podsmażamy na tłuszczu ażdelikatnie zbrązowieje, następnie wrzucamy umytą wcześniej i posikaną grubo kolendrę. Podsmażamy z czosnkiem do momentu zarumienienia. Kolendra nie powinna pozostać „surowa”, ponieważ wtedy potrawa będzie miała gorzkawy posmak. Wrzucamy pokrojoną wątróbkę, smażymy aż się usmaży, jak lubimy dodając pod koniec przyprawy. Na dwie - trzy minuty przed końcem dodajemy sok z cytryny. Gotowe.
    Smak cytrynowy można modyfikować również później na talerzu do momentu otrzymania zadowolenia naszych kubków smakowych.
    Jeśli ktoś zrobi bardzo jestem zainteresowana recenzją i opinią.



  • Konia z rzędem temu kto mi powie jaki przepis zabija najbardziej smak wątróbki. Chcąc przyzwyczajać swój organizm do wątróbki z myślą o chęci w pewnym okresie mojego życia zajścia w ciąże, a co za tym idzie ogarnięcia mojego organizmu na tyle, że zarodek którego matką zostanę stwierdzi " kurła zajebiste warunki ja tu zostaje " postanowiłam powrócić do tego znienawidzonego w dzieciństwie "przysmaku" . Moja dzisiejsza próba z przepisuj wątróbka + cebula + jabłko się nie powiodła. Zastanawiam się też czy to nie kwestia zwierzaka, bo wątróbka była kurza, bo lubię pasztety domowe, a tam często składnikiem jest owa wątróbka. Są jakieś mniej " mocne " wątróbki?



  • Chyba mam szczęście co do mojej wątróbki mi nic niczego nie musi zabijać. Niezależnie od tego czy to jest cielęca czy wołowa jest pyszna na surowo! Obsmażę sekundę lekko tylko z wierzchu tylko kiedy jest bardzo zimno aby się rozgrzać posolę ale ona dalej jest surowa do tego własny smalec lub masło z surowego, a często nawet bez niczego zjem. Natomiast ta od rzeźnika już mi tak nie smakuje jak ta od mojego rolnika. Niezależnie od jej rodzaju. Chyba jestem po prostu kanibalem urodzonym 😉


Log in to reply
 

Chcesz być na biężąco?