Navigation

Ave Ziomalu

• Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups

inteligencja emocjonalna, jak żyć

Lajfstajlowo/Psychologowo
    4
    8
    87
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • K
      kobra last edited by

Siema Ziomale!
      Naszło mnie na refleksje, odkąd zaczęłam oglądać Palme to mam wrażenie, że jestem inteligentniejsza emocjonalnie. Widzę dysonanse, projekcje, gdy ktoś się ze mnie śmieje i dla mnie jest to niezrozumiałe to zastanawiam się dlaczego i szukam mechanizmu i u mnie i u tej osoby, która się śmieje. Na fb czy na forach gdy poruszane są jakieś tematy to widzę masę rzygów emocjonalnych, widzę jak ludzmi jest łatwo zmanipulować, jak bardzo i wg mnie za bardzo ludzie kierują się opiniami innych ludzi zamiast szukać u źródła konkretów. Na przykład mój kolega nie chciał podjąć współpracy z jednym kolegą bo inny mu powiedział, że to cwaniak. No i ja takie, że co się konkretnego stało? A ten że nie wie i tyle w sumie koniec tematu. Nie chcial sie nawet dowiedziec. Po tym jak powiedzialam moje zdanie to stwierdzil ze bedzie z nim wspolpracowal. Podalam mu logiczne argumenty i łyknął. Ja się zastanawiam, że czemu ludzie nie kierują się skutecznością/ logiką... Zastanawia mnie jakie podejście mieć do takich ludzi, jak traktować np. członków rodziny którzy też nie ogarniają 😕

? 1 Reply Last reply Reply Quote 1
      • ?
        A Former User @kobra last edited by A Former User

@kobra Też zaczęłam zwracać uwagę na wiele rzeczy, nawet u Palmy 🙂 To nie jest ludzi wina, że się nie kierują skutecznością czy logiką, od małego trenuje się nas w szkole do takiego funkcjonowania... większość lekcji i wykładów na studiach to było wkuwanie jakichś definicji i testy, podczas gdy powinno się oceniać ludzi w szkołach za możliwość wyszukiwania informacji i wyciągania wniosków i pisania rozprawek na różne tematy. Nie ma logiki w szkołach, nie ma np. programowania które też uczy logiki, powinny być chociaż obowiązkowe zajęcia z programowania od 1 klasy podstawówki, żeby własnie uczyć dzieciaki myślenia.... Na dodatek ludzie są szczuci przez media, reklamy, gra się na emocjach i to takich najniższych by wywołać pewne zachowania. Np. samo to że ludzie tak gnają w grudniu za kupowaniem prezentów i tym konsumpcyjno świąteczno szalństwem nawet jak ktoś jest ateistą, jest dla mnie dowodem na to, że ludzie są zmanipulowani i można z nimi zrobić co się chce jak ze stadem baranów.

Jedynie co można robić to rozmawiać z ludźmi, na spokojnie. Zaczynać od bliskich. Pracować nad samym sobą.

K 1 Reply Last reply Reply Quote 3
        • K
          kobra @Guest last edited by

@Gizela888 Dobre spostrzeżenia i tak zrobię, na spokojnie 🙂 jak poszłam na studia to myślałam " w końcu będę się uczyć samych konkretów, nie to co w liceum", przeliczyłam się XD

1 Reply Last reply Reply Quote 0
          • P
            Pe.Wu. last edited by

Świetna lektura . Osobiście wolę czytać, ale poniżej zamieszczam audiobook dla zainteresowanych. 🙂
            141.jpg

• A
              Anna last edited by

Dlatego uważam, że teatr - zajęcia z dramy to powinna być podstawa.
              Od tego powinno się wychodzić.
              Zazdroszczę ludziom, którzy w odpowiednim czasie się w tym zanurzyli.
              Są inteligentni w taki życiowy, ludzki sposób i mają więcej zdrowej empatii.

P 1 Reply Last reply Reply Quote 0
              • P
                Pe.Wu. @Anna last edited by

@Anna Czego tu zazdrościć? Na naukę nigdy nie jest za późno. 🙂

A 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                • A
                  Anna @Pe.Wu. last edited by

@Pe-Wu Haha. Ciekawe, że teraz prędzej tak na to patrzę, niż kiedyś.
                  Zgadzam się z Tobą. Po prostu myślę, że w swoim czasie takie coś by mi bardzo pomogło, bo cholernie się szarpałam jako dorastająca dziewczyna.

P 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                  • P
                    Pe.Wu. @Anna last edited by

@Anna Widzisz, tak to czasem jest, to znaczy, że dorosłaś emocjonalnie. I to twoje doświadczenia, czy też, jak to nazwałaś "szarpania" doprowadziły cię do tego kim jesteś dziś. Najważniejsze, żeby nie żałować niczego w życiu.

• 1 / 1
                    • First post
                      Last post

Użytkownicy Online

B

Popularne Tematy

• A

Zranieni w swojej męskości - cz. 1 - Nienawiść do drapieżnika

• A

Seks i przemoc w buddyjskich i hinduistycznych ośrodkach. Zagospodarowanie duchowe Zachodu

• Rodzenie🤰 w czasie pandemii.

• Q

Śnieg, który się nie topi 🤯

• Żywieniowa apokalipsa

Kategorie

• Koronawirus

czyli koronasraczka

• Dietowo

wszystko o dietach

• Śmiechowo

Miejsce na memy, podśmiechujki itp

• Lajfstajlowo/Psychologowo

O wszystkim poza dietą, psychologia, styl życia, sporty etc.

• Forumowo

Sprawy dotyczące forum, propozycje, skargi i zażalenia

• Zdrowie

ogólnie o zdrowiu

• Fight the system & Teorie Spiskowe

spiskorie, obalanie kłamstw

• Świat Finansów

o finansach, jak zarobić aby się nie narobić 😉

• OFFTOPIC

Czyli wszystko co nie pasuje do innych kategorii

• Ciekawostki

• Newsy ze świata