Popularne Tematy
Użytkownicy Online
Sytuacja w Bergamo
-
Hej Ziomy, w czasie dyskusji na jednej z angielsko języcznych stron na fejsie jeden koleś podesłał mi takie wykresy umieralności z ostatnich około 10 lat:
Po prośbie o link do źródła, żeby te wykresy zweryfikpwać mam odpowiedz:
"The source is Eco di Bergamo, A regional newspaper in northern Italy, The methodology is very simple but very reliable. The editor simply counted all the death notices that the paper printed every month for the last 10 years. The pattern could be repeated for every regional news paper in Italy.
This is not just another flu season"Oraz dwa linki:
https://www.ecodibergamo.it/?fbclid=IwAR3CFXt7D2bLEAnledyu8fXx7mfxpW6_p0n2l6iriJztGAYQqKRcvCB-v4E
Co o tym myślicie? Zna ktoś włoski na tyle dobrze, żeby to zweryfikować?
-
@Scorpio13 Źródła potrzebuję, nie screenshoty. Czy mamy źródła tych rewelacji?
Potrzebne będą też dane z innych miast wtedy, by porównać czy przypadkiem zamknięte jakieś inne szpitale nie spowodowały natłoku w jednym miejscu tak jak w Polsce zrobili. -
@Palma no właśnie i nie wiem już jak to ludziom wytłumaczyć. Wygrzebali gdzieś takie wykresy, zabaczyli nagły wzrost zgonów teraz i nic innego do nich nie dociera. W odpowowiedzi na pytanie o źródło mam te dwa powyższe linki, do wersji online gazety i do youdupa. To jak walka z wiatrakami.