Popularne Tematy
Użytkownicy Online
Spożycie żywności i rzeczywiste statystyki chorób sercowo-naczyniowych: porównanie epidemiologiczne 42 krajów europejskich.
-
TŁO: Celem tego badania epidemiologicznego było zidentyfikowanie głównych czynników żywieniowych związanych z występowaniem chorób sercowo-naczyniowych (CVD) w Europie, na podstawie porównania międzynarodowych statystyk.
PROJEKT: Średnie zużycie 62 produktów spożywczych z bazy danych FAOSTAT (1993-2008) zostało porównane z faktycznymi statystykami pięciu wskaźników CVD w 42 krajach europejskich. Przebadano także kilka innych czynników egzogennych (wydatki zdrowotne, palenie tytoniu, wskaźnik masy ciała) oraz historyczną stabilność wyników.
WYNIKI: Stwierdziliśmy wyjątkowo silne związki między niektórymi z badanych czynników, przy czym najwyższa to korelacja między podwyższonym poziomem cholesterolu u mężczyzn a łącznym spożyciem tłuszczu zwierzęcego i białka zwierzęcego (r = 0,92, p <0,001). Najbardziej znaczącym korelatem dietetycznym niskiego ryzyka CVD było wysokie spożycie tłuszczu ogółem i białka zwierzęcego. Dodatkowe analizy statystyczne dodatkowo uwypukliły owoce cytrusowe, wysokotłuszczowe produkty mleczne (ser) i orzechy drzewne. Wśród innych czynników niezwiązanych z dietą wydatki zdrowotne wykazały zdecydowanie najwyższe współczynniki korelacji. Główną korelacją wysokiego ryzyka CVD był udział energii z węglowodanów i alkoholu lub z ziemniaków i zbóż. Podobne wzorce zaobserwowano między konsumpcją żywności a statystykami CVD z lat 1980-2000, co pokazuje, że relacje te są stabilne w czasie. Stwierdziliśmy jednak uderzające rozbieżności w statystykach CVD dla mężczyzn z lat 1980 i 1990, które prawdopodobnie mogą wyjaśnić pochodzenie hipotezy dotyczącej tłuszczów nasyconych, która wpłynęła na politykę zdrowia publicznego w następnych dziesięcioleciach.
WNIOSEK: Nasze wyniki nie potwierdzają związku CVD z tłuszczem nasyconym, który jest nadal zawarty w oficjalnych wytycznych dietetycznych. Zamiast tego zgadzają się z danymi zgromadzonymi z ostatnich badań, które łączą ryzyko CVD z wysokim indeksem glikemicznym / ładunkiem diet opartych na węglowodanach. Wobec braku jakichkolwiek dowodów naukowych łączących tłuszcz nasycony z CVD, ustalenia te pokazują, że obecne zalecenia dietetyczne dotyczące CVD powinny zostać poważnie przemyślane.