Navigation

    Ave Ziomalu

    • Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups

    Popularne Tematy

    • Ciekawe linki z różnych dziedzin

    • N

      Przemoc Narcystyczna Globalna

    • Anty mięsne propagandy

    • Książki o globalizmie, masonerii, polityce

    • Ucinają internet

    Użytkownicy Online

    Skutki diet o niskiej zawartości węglowodanów i o niskiej zawartości tłuszczu: randomizowana próba

    Dietowo
    1
    1
    3
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • vibo
      vibo last edited by

      Tło: Diety o niskiej zawartości węglowodanów są popularne w odchudzaniu, ale ich działanie na układ sercowo-naczyniowy nie zostało dobrze zbadane, szczególnie w różnych populacjach.

      Cel: Aby zbadać wpływ diety o niskiej zawartości węglowodanów w porównaniu z dietą o niskiej zawartości tłuszczu na masę ciała i czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego.

      Projekt: Randomizowana próba w grupach równoległych. (ClinicalTrials.gov: NCT00609271)

      Oprawa: Duże akademickie centrum medyczne.

      Uczestnicy: 148 mężczyzn i kobiet bez klinicznej choroby sercowo-naczyniowej i cukrzycy.

      Interwencja: Dieta niskowęglowodanowa (<40 g / d) lub niskotłuszczowa (<30% dziennego spożycia energii z całkowitej zawartości tłuszczu [<7% tłuszcz nasycony]). Obie grupy otrzymywały porady dietetyczne w regularnych odstępach czasu podczas całego badania.

      Pomiary: Dane dotyczące masy ciała, czynników ryzyka sercowo-naczyniowego i składu diety zebrano po 0, 3, 6 i 12 miesiącach.

      Wyniki: Sześćdziesięciu uczestników (82%) w grupie o niskiej zawartości tłuszczu i 59 (79%) w grupie o niskiej zawartości węglowodanów zakończyło interwencję. Po 12 miesiącach uczestnicy diety niskowęglowodanowej mieli większy spadek masy ciała (średnia różnica w zmianie, -3,5 kg [95% CI, -5,6 do -1,4 kg]; P = 0,002), masa tłuszczu (średnia różnica w zmianie , -1,5% [CI, -2,6% do -0,4%]; P = 0,011), stosunek cholesterolu lipoproteinowego o całkowitej gęstości (HDL) (średnia różnica w zmianie, -0,44 [CI, -0,71 do -0,16] ; P = 0,002) i poziom trójglicerydów (średnia różnica w zmianie, -0,16 mmol / L [-14,1 mg / dL] [CI, -0,31 do -0,01 mmol / L {-27,4 do -0,8 mg / dL}]; P = 0,038) i większy wzrost poziomu cholesterolu HDL (średnia różnica w zmianie, 0,18 mmol / L [7,0 mg / dL] [CI, 0,08 do 0,28 mmol / L {3,0 do 11,0 mg / dL}]; P <0,001) niż na diecie niskotłuszczowej.

      Ograniczenie: Brak punktów końcowych klinicznych chorób układu krążenia.

      Wniosek: Dieta niskowęglowodanowa była bardziej skuteczna w odchudzaniu i redukcji czynników ryzyka sercowo-naczyniowego niż dieta niskotłuszczowa. Ograniczenie węglowodanów może być rozwiązaniem dla osób, które chcą schudnąć i zmniejszyć czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego.

      Podstawowe źródło finansowania: Narodowy Instytut Zdrowia.

      https://annals.org/aim/article-abstract/1900694/effects-low-carbohydrate-low-fat-diets-randomized-trial

      1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • 1 / 1
      • First post
        Last post