Doświadczenie kliniczne diety zaprojektowanej w celu zmniejszenia czynników związanych ze starzeniem się organizmu


  • Cel: Starzenie się wiąże się z podwyższonym poziomem glukozy, insuliny i trójglicerydów. Naszym celem była ocena wpływu programu żywieniowego zaprojektowanego w celu zmniejszenia tych korelatów starzenia.

    Projekt: Jest to przegląd retrospektywny pacjentów uczestniczących w ambulatoryjnym programie leczenia metabolicznego, w tym diety wysokotłuszczowej, o odpowiedniej ilości białka, niskiej zawartości węglowodanów, suplementacji i okresowych indywidualnych wizyt. Wyniki mierzone na początku i podczas obserwacji obejmowały masę ciała, stężenie glukozy w surowicy na czczo, insulinę, leptynę, lipidy i hormony tarczycy.

    Wyniki: Trzydziestu jeden pacjentów zidentyfikowano z pełnymi informacjami. Średni wiek pacjentów wynosił 57,6 ± 2,4, w tym 53% kobiet i 47% mężczyzn. Średni czas między wizytami kontrolnymi wynosił 91,5 ± 8,5 dni. Spośród parametrów zmierzonych podczas wizyty kontrolnej znacznie zmniejszyły się: masa ciała 8,1 ± 0,8%, leptyna w surowicy 48,2 ± 3,8%, insulina 40,1 ± 4,7%, glukoza na czczo 7,6 ± 2,1%, trójglicerydy 28,3 ± 5,7% i wolny T3 10,8 ± 1,8%. Ponadto stosunek trójglicerydów do lipoprotein o wysokiej gęstości spadł z 5,1 ± 1,7 do 2,6 ± 0,5.

    Wnioski: W kontekście ambulatoryjnej kliniki medycznej dieta wysokotłuszczowa o odpowiedniej zawartości białka i niskiej zawartości węglowodanów z suplementacją odżywczą doprowadziła do poprawy czynników surowicy związanych z procesem starzenia.

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2831640/

Użytkownicy Online

Kategorie

  • Forumowo

    Sprawy dotyczące forum, propozycje, skargi i zażalenia

  • OFFTOPIC

    Czyli wszystko co nie pasuje do innych kategorii