Wzrastające bezrobocie
-
W Stanach do urzędu pracy w jednym tygodniu zgłosiło się 3mln osób.
-
-
@Borsuk link do artykułu o bezrobotnych z USA :
-
Świetnie! Tzn no świetny wątek, sytuacja jest daleka od świetności.
Gromadzimy tutaj info. Niebawem będzie nam potrzebne bo gdy ludzie już zaczną kminic ze z ta korona to tak troszku nas oszukali w mediach, i się zaczną wkurzać, to wtedy zarzucimy im informacjami o bezrobociu. Jak im stanie wizja bezrobocia przed oczami to zapewniam was ze ludzie wyjdą na ulice. I po rządzie. -
Trzeba działać bo ja jestem przerażona... tzn ja to jeszcze mam gdzie wiać mam rodziców którzy wesprą mnie na pewno i przygarna pod swój dach a oni raczej sobie poradzą ale aż ciarki mam jak pomyślę o tych wszystkich ludziach
korona zabiła 15 osób a zniszczy życie wielu ...bardzo wielu ludzi w PL
-
Mój mąż od początku pracuje tz od momentu epidemii ogłoszonej przy pacjencie zero
Sam dobrze wie, ze może liczyć tylko na siebie, napewno nie na żadna pomoc rzadu. Powiedział ze jest strasznie zmotywowany i ze nigdy tak dobrze mu się nie pracowało. Tak jak wszyscy wokół są zdolinowani tak ten budzi się przed budzikiem, wstaje o 7 i na 10h do pracy. Ma firmę sprzątającą i dba o obiekty mieszkalne/ wspólnoty mieszkalne. Mówi ze ludzie tak zaszyli się w domach, że klatki schodowe i korytarze są zupełnie czyste. Praktycznie nic by nie musiał robić, miotłą pomachać co najwyżej. Dwa czy trzy razy spotkał kogoś wychodzącego z psem. Pustki.
Nie ma opcji żeby pracował zdalnie. A spłacać kredyt za maszyny musi. Gdyby dał się zamknąć w domu bylibyśmy w czarnej dupie. A i zdobył w tym czasie dodatkowe zlecenia w dodatku
Dziś we faktach gadali ze na Węgrzech szczytu zachorowań oczekują na czerwiec, lipiec. O Polsce to nie wiem co gadają czy tam raczej przeczuwają, ale jeżeli ma być podobnie...kiedy oni chcą wycofać panikę i zagonić, albo zaprosić Polaków do pracy? Kiedyś to musi nastąpić
-
Witam . Dodaje następny artykuł. Wydaje mi się że to może być jeden z większych problemów związanych z pandemią.
Business Insider: Bezrobocie w USA może osiągnąć szczyt na poziomie kilkunastu proc. –
Kaplan, Fed.
https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/praca/bezrobocie-w-usa-moze-osiagnac-szczyt-na-poziomie-kilkunastu-proc-kaplan-fed/qxl0wjm -
Wzrasta bezrobocie w Canadzie . Dochodzi prawie milion .
Z artykułu :
-
@Krzysztof-Borsuk a w Polsce? Oczywiście brak danych?
-
U nas pewnie stopa bezrobocia jeszcze zmaleje, a dlaczego? Bo urzędy są pozamykane i nie będziesz się mógł zarejestrować!
Może jeszcze nam PKB skoczy w tym rozkwicie???
-
@Natalia tak właśnie może być.
-
@Krzysztof-Borsuk zakochałem się
-
@Czeko Ja też mam mamę, która powtarza, żebym wracała i jakoś damy radę, z tym, że ja nie chcę "jakoś". Od kiedy mieszkam w UK praca zawsze była, bo na serio - tu łatwiej o pracę, ale teraz ciężko powiedzieć. Moja firma została zawieszona i od 2 tygodni siedzę w domu bez dochodu (szlag mnie już trafia). Jeśli moja firma przetrwa i wrócimy do pracy do OK, pytanie tylko kiedy, natomiast jeśli nie przetrwa, to nie wiadomo. Bezrobocie będzie na pewno wysokie, a wiemy jaką "miłością" Boris pała do przyjezdnych, więc pewnie będziemy na szarym końcu. W Polsce... no cóż, wszyscy wiemy jak nasza Polska wygląda niestety
-
-
-
cześć,
fajnie, że dzielicie się wyszukanymi informacjami/linkami, ale wszyscy którzy jesteśmy na tym forum gdzieś pracujemy, może podzielimy się informacjami z pierwszej ręki? chyba wszyscy nie jesteście na kwarantannie?Jakie są nastroje w Waszych firmach? Cięcia kosztów? Zwolnienia? Może macie też jakieś informacje od Waszych dostawców, kontrahentów, Klientów?
W firmie w której pracuję codziennie są wręczane kolejne wypowiedzenia. Nasi Klienci (z różnych europejskich krajów) poinformowali nas że nie zapłacą za wykonane usługi bo są w krytycznej sytuacji, zawiesili realizację usług. Nasza produkcja stanęła, w pierwszej kolejności zwolniono właśnie pracowników fizycznych dla których zabrakło pracy, teraz wypowiedzenia zaczęli otrzymywać pracownicy biurowi. Środki są zablokowane na wypłaty dla tych którzy zostaną i na utrzymanie zakładu przez kolejne miesiące. Nasi dostawcy i inne firmy z którymi współpracujemy również zwalniają pracowników.
Jak jest u Was?
-
W moim otoczeniu:
- branża eventowa leży i kwiczy
- graficy nie mają zleceń, praktycznie wszystko odwołane
- korporacje tną koszty (pierwsze decyzje były już miesiąc temu)
- otwarcie mówi się, że może coś zacznie się dziać po nowym roku
- znajomi dostają wypowiedzenia (w tej kwestii wczorajszy i dzisiejszy dzień będzie pewnie kluczowy)
- obcinają premię
- niektórzy redukują wynagrodzenia do 2/3
- w innych firmach funkcjonuje też tzw. "postojowe" i będzie wypłacana mniejsza część wynagrodzenia
Indywidualista:
"Czeka nas gorący tydzień! Przygotujcie się na szok i popłoch wśród rządzących w zderzeniu z rzeczywistością kiedy wyjdą liczby bezrobotnych zwolnionych do końca marca przez głupie i nieodpowiedzialne działania rządu. Może ich być nawet milion albo więcej. 1,5 mln oznaczałoby nagły skok bezrobocia z praktycznie 0% na 10%. Miejmy nadzieję, że rząd w popłochu nie zabroni kolejnym dekretem zwalniania pracowników (tak jak to zrobił rząd hiszpański), bo to doprowadzi do upadku jeszcze większej ilości firm i pogrąży gospodarkę na lata. Jeśli prowadzicie firmę, weźcie taką ewentualność pod uwagę i działajcie, póki czas!" -
This post is deleted! -
Przypadek sąsiadów : ona dostała wypowiedzenie. On postojowe a jak przyjdzie do pracy to też czeka wypowiedzenie. Oboje będą bez pracy, takich sytuacji w Polsce może być tysiące. Bez pieniędzy , jedzenia ludzie wyjdą na ulice i w dupie będą mieli kwarantanny. Może być bardzo źle , oby do tego nie doszło.
-
Popularne Tematy
Kategorie
-
Koronawirus
czyli koronasraczka
-
Dietowo
wszystko o dietach
-
Śmiechowo
Miejsce na memy, podśmiechujki itp
-
Lajfstajlowo/Psychologowo
O wszystkim poza dietą, psychologia, styl życia, sporty etc.
-
Forumowo
Sprawy dotyczące forum, propozycje, skargi i zażalenia
-
Zdrowie
ogólnie o zdrowiu
-
Fight the system & Teorie Spiskowe
spiskorie, obalanie kłamstw
-
Świat Finansów
o finansach, jak zarobić aby się nie narobić