Navigation

Ave Ziomalu

• Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups

Wzrastające bezrobocie

Świat Finansów
    bezrobocie
    9
    21
    209
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • Krzysztof Borsuk
      Krzysztof Borsuk last edited by

Screenshot_20200326-181442.png

W Stanach do urzędu pracy w jednym tygodniu zgłosiło się 3mln osób.

Krzysztof Borsuk N 4 Replies Last reply Reply Quote 3
      • Krzysztof Borsuk
        Krzysztof Borsuk @Krzysztof Borsuk last edited by

Screenshot_20200326-231639~2.png

Screenshot_20200326-231621~2.png

Link do artykułu:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-26/thousands-of-bankers-get-reprieve-as-hsbc-lloyds-vow-no-cuts?utm_source=url_link

1 Reply Last reply Reply Quote 0
        • Krzysztof Borsuk

@Borsuk link do artykułu o bezrobotnych z USA :

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-26/u-s-jobless-claims-surged-to-record-3-28-million-last-week?utm_source=url_link

Krzysztof Borsuk 1 Reply Last reply Reply Quote 0
          • P
            Palma Patroni last edited by

Świetnie! Tzn no świetny wątek, sytuacja jest daleka od świetności.
            Gromadzimy tutaj info. Niebawem będzie nam potrzebne bo gdy ludzie już zaczną kminic ze z ta korona to tak troszku nas oszukali w mediach, i się zaczną wkurzać, to wtedy zarzucimy im informacjami o bezrobociu. Jak im stanie wizja bezrobocia przed oczami to zapewniam was ze ludzie wyjdą na ulice. I po rządzie.

1 Reply Last reply Reply Quote 3
            • Czeko
              Czeko last edited by

Trzeba działać bo ja jestem przerażona... tzn ja to jeszcze mam gdzie wiać mam rodziców którzy wesprą mnie na pewno i przygarna pod swój dach a oni raczej sobie poradzą ale aż ciarki mam jak pomyślę o tych wszystkich ludziach 😞 korona zabiła 15 osób a zniszczy życie wielu ...bardzo wielu ludzi w PL

Desdemona Nox 1 Reply Last reply Reply Quote 1
              • A
                AnnaM last edited by

Mój mąż od początku pracuje tz od momentu epidemii ogłoszonej przy pacjencie zero 😉 Sam dobrze wie, ze może liczyć tylko na siebie, napewno nie na żadna pomoc rzadu. Powiedział ze jest strasznie zmotywowany i ze nigdy tak dobrze mu się nie pracowało. Tak jak wszyscy wokół są zdolinowani tak ten budzi się przed budzikiem, wstaje o 7 i na 10h do pracy. Ma firmę sprzątającą i dba o obiekty mieszkalne/ wspólnoty mieszkalne. Mówi ze ludzie tak zaszyli się w domach, że klatki schodowe i korytarze są zupełnie czyste. Praktycznie nic by nie musiał robić, miotłą pomachać co najwyżej. Dwa czy trzy razy spotkał kogoś wychodzącego z psem. Pustki.

Nie ma opcji żeby pracował zdalnie. A spłacać kredyt za maszyny musi. Gdyby dał się zamknąć w domu bylibyśmy w czarnej dupie. A i zdobył w tym czasie dodatkowe zlecenia w dodatku 🙂

Dziś we faktach gadali ze na Węgrzech szczytu zachorowań oczekują na czerwiec, lipiec. O Polsce to nie wiem co gadają czy tam raczej przeczuwają, ale jeżeli ma być podobnie...kiedy oni chcą wycofać panikę i zagonić, albo zaprosić Polaków do pracy? Kiedyś to musi nastąpić

1 Reply Last reply Reply Quote 3
                • Krzysztof Borsuk
                  Krzysztof Borsuk @Krzysztof Borsuk last edited by Krzysztof Borsuk

Witam . Dodaje następny artykuł. Wydaje mi się że to może być jeden z większych problemów związanych z pandemią.
                  Business Insider: Bezrobocie w USA może osiągnąć szczyt na poziomie kilkunastu proc. –
                  Kaplan, Fed.
                  https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/praca/bezrobocie-w-usa-moze-osiagnac-szczyt-na-poziomie-kilkunastu-proc-kaplan-fed/qxl0wjm

• Krzysztof Borsuk

Wzrasta bezrobocie w Canadzie . Dochodzi prawie milion .

Screenshot_20200327-235848~2.png

Z artykułu :

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-24/jobless-claims-are-said-to-soar-to-nearly-1-million-in-canada

• N
                      Natalia @Krzysztof Borsuk last edited by

@Krzysztof-Borsuk a w Polsce? Oczywiście brak danych?

• N
                        Natalia last edited by

U nas pewnie stopa bezrobocia jeszcze zmaleje, a dlaczego? Bo urzędy są pozamykane i nie będziesz się mógł zarejestrować! 😂 😂 😂 Może jeszcze nam PKB skoczy w tym rozkwicie??? 😂 😂 😂

Krzysztof Borsuk 1 Reply Last reply Reply Quote 1
                        • Krzysztof Borsuk
                          Krzysztof Borsuk @Natalia last edited by

@Natalia tak właśnie może być. 10b9b0fb0dc2f0c5956ba8030f3b8e2a.jpg

? 1 Reply Last reply Reply Quote 2
                          • ?
                            A Former User @Krzysztof Borsuk last edited by

@Krzysztof-Borsuk zakochałem się

• Desdemona Nox
                              Desdemona Nox @Czeko last edited by

@Czeko Ja też mam mamę, która powtarza, żebym wracała i jakoś damy radę, z tym, że ja nie chcę "jakoś". Od kiedy mieszkam w UK praca zawsze była, bo na serio - tu łatwiej o pracę, ale teraz ciężko powiedzieć. Moja firma została zawieszona i od 2 tygodni siedzę w domu bez dochodu (szlag mnie już trafia). Jeśli moja firma przetrwa i wrócimy do pracy do OK, pytanie tylko kiedy, natomiast jeśli nie przetrwa, to nie wiadomo. Bezrobocie będzie na pewno wysokie, a wiemy jaką "miłością" Boris pała do przyjezdnych, więc pewnie będziemy na szarym końcu. W Polsce... no cóż, wszyscy wiemy jak nasza Polska wygląda niestety 😞

1 Reply Last reply Reply Quote 2
                              • W
                                wzdrygiwacz last edited by

https://www.o2.pl/artykul/koronawirus-w-chinach-fabryki-otwieraja-sie-by-zwalniac-pracownikow-6493012816463489a

Zrzut ekranu 2020-03-30 o 06.01.44.png

• W
                                  wzdrygiwacz last edited by

https://www.wnp.pl/rynki-zagraniczne/hiszpanski-rzad-zakazal-zwalniania-pracownikow-z-powodu-epidemii,382900.html

Zrzut ekranu 2020-03-30 o 06.07.25.png

• Jannie
                                    Jannie last edited by

cześć,
                                    fajnie, że dzielicie się wyszukanymi informacjami/linkami, ale wszyscy którzy jesteśmy na tym forum gdzieś pracujemy, może podzielimy się informacjami z pierwszej ręki? chyba wszyscy nie jesteście na kwarantannie?

Jakie są nastroje w Waszych firmach? Cięcia kosztów? Zwolnienia? Może macie też jakieś informacje od Waszych dostawców, kontrahentów, Klientów?

W firmie w której pracuję codziennie są wręczane kolejne wypowiedzenia. Nasi Klienci (z różnych europejskich krajów) poinformowali nas że nie zapłacą za wykonane usługi bo są w krytycznej sytuacji, zawiesili realizację usług. Nasza produkcja stanęła, w pierwszej kolejności zwolniono właśnie pracowników fizycznych dla których zabrakło pracy, teraz wypowiedzenia zaczęli otrzymywać pracownicy biurowi. Środki są zablokowane na wypłaty dla tych którzy zostaną i na utrzymanie zakładu przez kolejne miesiące. Nasi dostawcy i inne firmy z którymi współpracujemy również zwalniają pracowników.

Jak jest u Was?

1 Reply Last reply Reply Quote 1
                                    • W
                                      wzdrygiwacz last edited by wzdrygiwacz

W moim otoczeniu:

• branża eventowa leży i kwiczy
                                      • graficy nie mają zleceń, praktycznie wszystko odwołane
                                      • korporacje tną koszty (pierwsze decyzje były już miesiąc temu)
                                      • otwarcie mówi się, że może coś zacznie się dziać po nowym roku
                                      • znajomi dostają wypowiedzenia (w tej kwestii wczorajszy i dzisiejszy dzień będzie pewnie kluczowy)
                                      • obcinają premię
                                      • niektórzy redukują wynagrodzenia do 2/3
                                      • w innych firmach funkcjonuje też tzw. "postojowe" i będzie wypłacana mniejsza część wynagrodzenia

Indywidualista:
                                      "Czeka nas gorący tydzień! Przygotujcie się na szok i popłoch wśród rządzących w zderzeniu z rzeczywistością kiedy wyjdą liczby bezrobotnych zwolnionych do końca marca przez głupie i nieodpowiedzialne działania rządu. Może ich być nawet milion albo więcej. 1,5 mln oznaczałoby nagły skok bezrobocia z praktycznie 0% na 10%. Miejmy nadzieję, że rząd w popłochu nie zabroni kolejnym dekretem zwalniania pracowników (tak jak to zrobił rząd hiszpański), bo to doprowadzi do upadku jeszcze większej ilości firm i pogrąży gospodarkę na lata. Jeśli prowadzicie firmę, weźcie taką ewentualność pod uwagę i działajcie, póki czas!"

Krzysztof Borsuk 2 Replies Last reply Reply Quote 2
                                      • Krzysztof Borsuk
                                        Krzysztof Borsuk @wzdrygiwacz last edited by Krzysztof Borsuk

This post is deleted!
                                        • Krzysztof Borsuk
                                          Krzysztof Borsuk @wzdrygiwacz last edited by

Przypadek sąsiadów : ona dostała wypowiedzenie. On postojowe a jak przyjdzie do pracy to też czeka wypowiedzenie. Oboje będą bez pracy, takich sytuacji w Polsce może być tysiące. Bez pieniędzy , jedzenia ludzie wyjdą na ulice i w dupie będą mieli kwarantanny. Może być bardzo źle , oby do tego nie doszło.

Krzysztof Borsuk 1 Reply Last reply Reply Quote 1
                                          • Krzysztof Borsuk

Screenshot_20200403-021547~2.png
                                            Screenshot_20200403-021528~2.png

• 1
                                            • 2
                                            • 1 / 2
                                            • First post
                                              Last post

Użytkownicy Online

Popularne Tematy

• A

Zranieni w swojej męskości - cz. 1 - Nienawiść do drapieżnika

• A

Seks i przemoc w buddyjskich i hinduistycznych ośrodkach. Zagospodarowanie duchowe Zachodu

• Rodzenie🤰 w czasie pandemii.

• Q

Śnieg, który się nie topi 🤯

• Żywieniowa apokalipsa

Kategorie

• Koronawirus

czyli koronasraczka

• Dietowo

wszystko o dietach

• Śmiechowo

Miejsce na memy, podśmiechujki itp

• Lajfstajlowo/Psychologowo

O wszystkim poza dietą, psychologia, styl życia, sporty etc.

• Forumowo

Sprawy dotyczące forum, propozycje, skargi i zażalenia

• Zdrowie

ogólnie o zdrowiu

• Fight the system & Teorie Spiskowe

spiskorie, obalanie kłamstw

• Świat Finansów

o finansach, jak zarobić aby się nie narobić 😉

• OFFTOPIC

Czyli wszystko co nie pasuje do innych kategorii

• Ciekawostki

• Newsy ze świata