Fermentowane mięso, ryby i jaja
-
Patrzcie jaki kozacki przepis znalazłam na fermentowaną wołowinę po wietnamsku. Szłoby zmodyfikować i zrobić to po polsku. Tak jakby fermentowany tatar.
-
A tutaj jeszcze mega video o fermentacji ryby.
-
Przypomniało mi się, że mam taką książkę o fermentacji. Jakby ktoś był zainteresowany to dajcie znać. Jest tam cały rozdział o fermentacji mięsa, ryb i jaj.
-
@Natalia A próbowałaś sama? Przezyłaś to? Mnie się tłucze po głowie jad kiełbasiany.... Psem też nie jestem, żeby zakopaną padlinę jadać.🤪
-
@Natalia Wooow. Może wrzucisz najprostszy przepis, np. na dry-curing basics i fermentowaną rybę? Ostatnio miałam zamiar poeksperymentować z sezonowaniem, ale skończyło się na osoleniu steka i zjedzeniu go po paru godzinach...
No właśnie, próbowałaś coś sama robić/jeść?
To wydaje mi się optymalne jedzenie, bo już same ogórki kiszone, czy zsiadłe mleko widzę, ile dają.
A Cod Liver Oil to najbardziej odżywcza rzecz pod słońcem podobno. -
Moze byc cos ciekawego w tej ksiazce warto zerknac. Daje link do wersji pdf na komputer/telefon. Konto na chomikuj nic nie kosztuje i mozna 50mb miesiecznie sciagac
https://chomikuj.pl/mexicana2/Kucharskie/Sandor+Ellix+Katz+The_Art_of_Fermentation,5741422580.pdf -
@damian123497 Tzn. abonament trzeba tam wykupić i konto założyć. Słyszałam o tym już wcześniej, ale tak rzadko korzystam z e bookow, że jakoś mnie nie ciągnęło. Ale może warto.
-
KISZONE ŚLEDZIE
Świeże śledzie wyfiletowałam i zasoliłam na 4-5 dni. Później wymoczyłam i zalałam sokiem z kiszonych ogórków i dodałam kilka kulek ziela angielskiego. Po kilku dniach można już jeść, wyszły mega pyszne, delikatne i mięciutkie. PolecamDrugą opcja to pokrojone śledzie wymieszane z kapustą kiszoną. Też dobre
Podejrzewam, że im dłużej będą leżeć, tym będą lepsze
Myślę, żeby zrobić tak samo wołowinę.
-
@Natalia Ynterestyng eksperymentejszyn!! Kiszone śledzie to brzmi obłędnie
-
@Palma smakują po prostu jak śledzie z posmakiem kiszonego ogórka ;)Można też zalewać ryby serwatką (przepis z diety GAPS) doprowadzając do fermentacji.
Łosoś Jurajski byłby świetny zrobiony w taki właśnie sposób, no ale teraz w sklepie go nie uświadczę. -
@Natalia napisał w Fermentowane mięso, ryby i jaja:
smakują po prostu jak śledzie z posmakiem kiszonego ogórka
hmm
ale MIX hehe
-
@baku pychotka
-
Link do ksiazki "Art of Fermentation": https://we.riseup.net/assets/378662/ArtFermentation.pdf
-
@ulka0011 o matko 906 stron
Jakieś streszczenie by się przydało heheh -
@ulka0011 Dzięki
Może przyszedł czas, żeby wypróbować wynalazki Sv3rige'a...
Użytkownicy Online
Popularne Tematy
Kategorie
-
Koronawirus
czyli koronasraczka
-
Dietowo
wszystko o dietach
-
Śmiechowo
Miejsce na memy, podśmiechujki itp
-
Lajfstajlowo/Psychologowo
O wszystkim poza dietą, psychologia, styl życia, sporty etc.
-
Forumowo
Sprawy dotyczące forum, propozycje, skargi i zażalenia
-
Zdrowie
ogólnie o zdrowiu
-
Fight the system & Teorie Spiskowe
spiskorie, obalanie kłamstw
-
Świat Finansów
o finansach, jak zarobić aby się nie narobić