Navigation

    Ave Ziomalu

    • Register
    • Login
    • Search
    • Categories
    • Recent
    • Tags
    • Popular
    • Users
    • Groups

    Fermentowane mięso, ryby i jaja

    (Dietowo) Karniwory
    7
    15
    98
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • N
      Natalia last edited by Natalia

      Patrzcie jaki kozacki przepis znalazłam na fermentowaną wołowinę po wietnamsku. Szłoby zmodyfikować i zrobić to po polsku. Tak jakby fermentowany tatar.

      a1633b62-2bd5-4653-a06e-52b643a70e4f-obraz.png
      7bd834d2-752c-45a0-b2aa-5a72ab372320-obraz.png
      Tutaj całość:
      http://www.npfamilyrecipes.com/recipe/cured-fermented-beef-nem-chua/?fbclid=IwAR3zJ19T3X0i4rx1OV1vvkfSrINX_CSFoaygaw7vKlC5hnAs53au7HUDvzI

      1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • N
        Natalia last edited by

        A tutaj jeszcze mega video o fermentacji ryby.

        1 Reply Last reply Reply Quote 0
        • N
          Natalia last edited by

          Przypomniało mi się, że mam taką książkę o fermentacji. Jakby ktoś był zainteresowany to dajcie znać. Jest tam cały rozdział o fermentacji mięsa, ryb i jaj.

          e3e69730-005e-4855-a9fb-35ab3e030e68-obraz.png
          471898ae-39cb-4df6-82a5-7620ac628d77-obraz.png

          ? A 2 Replies Last reply Reply Quote 1
          • ?
            A Former User @Natalia last edited by

            @Natalia A próbowałaś sama? Przezyłaś to? Mnie się tłucze po głowie jad kiełbasiany.... Psem też nie jestem, żeby zakopaną padlinę jadać.🤪🤔

            1 Reply Last reply Reply Quote 0
            • A
              Anna @Natalia last edited by

              @Natalia Wooow. Może wrzucisz najprostszy przepis, np. na dry-curing basics i fermentowaną rybę? Ostatnio miałam zamiar poeksperymentować z sezonowaniem, ale skończyło się na osoleniu steka i zjedzeniu go po paru godzinach...
              No właśnie, próbowałaś coś sama robić/jeść?
              To wydaje mi się optymalne jedzenie, bo już same ogórki kiszone, czy zsiadłe mleko widzę, ile dają.
              A Cod Liver Oil to najbardziej odżywcza rzecz pod słońcem podobno.

              1 Reply Last reply Reply Quote 0
              • damian123497
                damian123497 last edited by

                Moze byc cos ciekawego w tej ksiazce warto zerknac. Daje link do wersji pdf na komputer/telefon. Konto na chomikuj nic nie kosztuje i mozna 50mb miesiecznie sciagac
                https://chomikuj.pl/mexicana2/Kucharskie/Sandor+Ellix+Katz+The_Art_of_Fermentation,5741422580.pdf

                A 1 Reply Last reply Reply Quote 2
                • A
                  Anna @damian123497 last edited by

                  @damian123497 Tzn. abonament trzeba tam wykupić i konto założyć. Słyszałam o tym już wcześniej, ale tak rzadko korzystam z e bookow, że jakoś mnie nie ciągnęło. Ale może warto.

                  1 Reply Last reply Reply Quote 1
                  • N
                    Natalia last edited by

                    KISZONE ŚLEDZIE
                    Świeże śledzie wyfiletowałam i zasoliłam na 4-5 dni. Później wymoczyłam i zalałam sokiem z kiszonych ogórków i dodałam kilka kulek ziela angielskiego. Po kilku dniach można już jeść, wyszły mega pyszne, delikatne i mięciutkie. Polecam 🙂

                    Drugą opcja to pokrojone śledzie wymieszane z kapustą kiszoną. Też dobre 🙂 Podejrzewam, że im dłużej będą leżeć, tym będą lepsze 🙂

                    Myślę, żeby zrobić tak samo wołowinę.

                    P 1 Reply Last reply Reply Quote 1
                    • P
                      Palma Patroni @Natalia last edited by

                      @Natalia Ynterestyng eksperymentejszyn!! Kiszone śledzie to brzmi obłędnie 😄

                      N 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                      • N
                        Natalia @Palma last edited by

                        @Palma smakują po prostu jak śledzie z posmakiem kiszonego ogórka ;)Można też zalewać ryby serwatką (przepis z diety GAPS) doprowadzając do fermentacji.
                        Łosoś Jurajski byłby świetny zrobiony w taki właśnie sposób, no ale teraz w sklepie go nie uświadczę.

                        baku 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                        • baku
                          baku @Natalia last edited by

                          @Natalia napisał w Fermentowane mięso, ryby i jaja:

                          smakują po prostu jak śledzie z posmakiem kiszonego ogórka

                          hmm 🙂 ale MIX hehe

                          N 1 Reply Last reply Reply Quote 0
                          • N
                            Natalia @baku last edited by

                            @baku pychotka 😄

                            1 Reply Last reply Reply Quote 0
                            • U
                              ulka0011 last edited by

                              Link do ksiazki "Art of Fermentation": https://we.riseup.net/assets/378662/ArtFermentation.pdf

                              baku A 2 Replies Last reply Reply Quote 2
                              • baku
                                baku @ulka0011 last edited by

                                @ulka0011 o matko 906 stron 🙂
                                Jakieś streszczenie by się przydało heheh

                                1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                • A
                                  Anna @ulka0011 last edited by

                                  @ulka0011 Dzięki 🙂 Może przyszedł czas, żeby wypróbować wynalazki Sv3rige'a...

                                  1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                  • 1 / 1
                                  • First post
                                    Last post

                                  Użytkownicy Online

                                  N

                                  Popularne Tematy

                                  • A

                                    Zranieni w swojej męskości - cz. 1 - Nienawiść do drapieżnika

                                  • A

                                    Seks i przemoc w buddyjskich i hinduistycznych ośrodkach. Zagospodarowanie duchowe Zachodu

                                  • Rodzenie🤰 w czasie pandemii.

                                  • Q

                                    Śnieg, który się nie topi 🤯

                                  • Żywieniowa apokalipsa

                                  Kategorie

                                  • Koronawirus

                                    czyli koronasraczka

                                  • Dietowo

                                    wszystko o dietach

                                  • Śmiechowo

                                    Miejsce na memy, podśmiechujki itp

                                  • Lajfstajlowo/Psychologowo

                                    O wszystkim poza dietą, psychologia, styl życia, sporty etc.

                                  • Forumowo

                                    Sprawy dotyczące forum, propozycje, skargi i zażalenia

                                  • Zdrowie

                                    ogólnie o zdrowiu

                                  • Fight the system & Teorie Spiskowe

                                    spiskorie, obalanie kłamstw

                                  • Świat Finansów

                                    o finansach, jak zarobić aby się nie narobić 😉

                                  • OFFTOPIC

                                    Czyli wszystko co nie pasuje do innych kategorii

                                  • Ciekawostki

                                  • Newsy ze świata