Zabojcze JAJA!... znowu nam jaja atakujooo!



  • @Kota a to na całe jajka czy tylko białko? Bo jak tylko białko to chyba można sobie wyjeść żółtko, bo to i tak najsmaczniejsze i najbardziej odżywcze.


  • Patroni

    @Kota napisał w Zabojcze JAJA!... znowu nam jaja atakujooo!:

    @Jajko_na_miętko ostatnio zrobilam sobie drogie testy na nietolerancje, te same o ktorych byla mowa w wywiadzie na kanale Palmy i wlasnie wyszla mi nietolerancja na jajka 😭 a miala wyjsc na warzywa kurde, wiec olałam sprawe i dalej jem 🙈🙈🙈

    Mojej kumpeli tez wyszły ale same białka jaj



  • @Jajko_na_miętko w tym instytucie to bylo tak glupio zrobione, ze nie mozna bylo zbadac pojedynczych pokarmow, w tescie za tysiac zl byly tylko cale jajka, a wyszczegolnienie na bialko i zoltko bylo w bardziej specyficznym tescie za 2 tys. Musze sobie zrobic gdzies indziej testy na bialko i zoltko jajka osobno. Jesli ktos zna jakies zaufane miejsce w Poznaniu/Londynie niech da mi prosze znac.



  • A czy to tak jest, ze nietolerancja bialka wystepuje czesciej niz zoltka?



  • @Kota duzo czesciej wlasnie na samo bialko jajka jest nietolerancja, ja nie mam z tym problemu, ale i tak od roku wciagam same zoltka.


  • Patroni

    Źółtko jest tak pełne składników odżywczych że może coś tam uczulać choć najczęściej na świecie występuje uczulenie na białko jaja i zawarte w nim ovoalbuminy i ovomukoidy.
    Co do samego artukułu to nie wiem kto o zdrowych zmysłach oparł by swoją dietę tylko na jedzeniu jajek. Nie wiem, może to jest jakiś fake, choć znając ludzi to są różne świry żywieniowe.


  • Patroni

    Jajko jajku nie równe. Od kilku lat w okresie od wiosny do jesieni, wypijałem co dziennie na śniadanie dwa jajka, jajka były od kur wiejskich karmionych, oprucz tego co wydłubały z ziemi, pokrzywami, ziemniakami, przenicą, owsem, kukurydzą. Na pewno jajka, nawet tzw. eko lecz z masowych chodowli mają dodawane różne inne witaminki i ich dieta nie jest tak urozmaicona jak typowych wiejskich. Dlatego mogą występować uczulenia lub nietolerancje. Pomimo że moja dieta była uboga w mięso a bogata w węgle, nie przypominam sobie poważniejszego przeziębienia. Po prostu nie chorowałem. Jajka opłukuję zalewam 1 litrem wrzątku i czekam około 10 min. Wbijam do szklanki zamyrdam i wypijam, resztę wybieram łyżeczką. No i oczywiście nie marnuję błony która znajduje się pod skorupką, odklejam i dożucam do szklanki.



  • @ZdrowySmalec O! super 🙂 tez tak sprobuje. Cale jajka tak wciagasz czy oddzielasz i same zoltka pijesz?


  • Patroni

    @Kajsa całe, całe, białko nie ścina się do końca lecz robi się białe, trochę taki glut. Jak wymieszasz no to niebo w gębie 😉 jeżeli dokuczają Ci stawy to dorzuć do tego białą błonę z pod skorupki.



  • @Kota ja robiłam w instytucie mikroekologi ale w Vitaimmun tez robią. Mi wyszły jaja kurze białko i żółtko, gęsie, strusie ale za to mogę przepiórcze 😁


Log in to reply
 

Kategorie

  • Forumowo

    Sprawy dotyczące forum, propozycje, skargi i zażalenia

  • OFFTOPIC

    Czyli wszystko co nie pasuje do innych kategorii