Ciekawy artykuł o ciemnej stronie awokado



  • https://noizz.pl/ekologia/awokado-jest-nieekologiczne-jakie-sa-koszty-uprawy-awokado

    Dobry artykuł punktujący awokado, czyli wege przysmak.
    Można w nim przeczytać m.in:

    Wyprodukowanie jednego kilograma owocu wymaga 600 litrów wody. Oczywiście to dalej dużo mniejsze zużycie niż przy hodowli zwierząt, bo kilogram wołowiny pochłania 4000 litrów wody, ale to nie czyni awokado mniej winnym.

    Swoją drogą, kilo wołowiny a kilo awokado składnikowo łatwo porównać:

    awokado: awocado.png

    vs wołowinka:
    beef.png

    różnica rzuca się w oczy.


  • Patroni

    Ciekawe zestawienie.
    Następny koronny argument wegan czyli ilość potrzebnej wody do wyprodukowania danego owocu czy miesa. Uważam, że znowu jest to półprawda. Dalczego? Ano dlatego, że żadna roślina ani drzewo nie oddaje zaciągnietej prze siebie wody (oczywiście pomijam tu odparowywanie, ale to inaczej oddziałowuje na nature) w przciwieństwie do zwierząt które puszczone wolno oddają wodę w postaci moczu. I to wychodzi in plus dla środowiska. O tym żaden weganin nie powie bo zazwyczaj tego nie biorą pod uwagę.
    Awokado, orzechy, migdały, komosa ryżowa czy nawet kakaowiec to taki typ rośliny, na który jest bardzo duży popyt na świecie. I teraz weganie uważają, że ich jedzenie jest bardziej ekologiczne niż jedzenie mięsa. Ale jak zwykle nie wiedzą albo nie dopuszczają do świadomoście, że każdy z wymienionych produktów w wielu przypadkach uprawia się z pogwałceniem praw człowieka a z ekologiczną uprawą to to ma niewiele wspólego.
    Co się tyczy awokado to Meksyk jest największym producentem tego owocu i przez duży popyt produkcją zaczęły rządzić gangi które albo kradną owoce, albo kontrolują ich produkcję albo zadają characzy od sprzedaży albo od hektara pola.
    Znamienne jest także to, że dla samych meksykanów (podobno) przestało ich stać aby je kupić
    Są agencje takie jak Baum & Whiteman czy Sterling-Rice Group które wyszukują jakiegoś dziwnego owoca albo rośliny i ogłaszają w raporcie, że to będzie w następnym roku modne bo np. obniża cukier albo cholesterol. Takie raporty czytają restauratorzy i oni ciągną taką historię dalej.
    Weganie nie wiedzą, że są podporzadkowani pod czysty marketing i kapitalizm.



  • @robertrobson Fajnie to pozamiatałeś. A przecież bez awokado to już dla nich kaplica.



  • Polecam serie Rotten na Netflix, pierwszy odcinek jest wlasnie o avocado, mega ciekawe!!




Log in to reply
 

Użytkownicy Online

Kategorie

  • Forumowo

    Sprawy dotyczące forum, propozycje, skargi i zażalenia

  • OFFTOPIC

    Czyli wszystko co nie pasuje do innych kategorii