Ciekawy artykuł o ciemnej stronie awokado


  • https://noizz.pl/ekologia/awokado-jest-nieekologiczne-jakie-sa-koszty-uprawy-awokado

    Dobry artykuł punktujący awokado, czyli wege przysmak.
    Można w nim przeczytać m.in:

    Wyprodukowanie jednego kilograma owocu wymaga 600 litrów wody. Oczywiście to dalej dużo mniejsze zużycie niż przy hodowli zwierząt, bo kilogram wołowiny pochłania 4000 litrów wody, ale to nie czyni awokado mniej winnym.

    Swoją drogą, kilo wołowiny a kilo awokado składnikowo łatwo porównać:

    awokado: awocado.png

    vs wołowinka:
    beef.png

    różnica rzuca się w oczy.

  • Patroni

    Ciekawe zestawienie.
    Następny koronny argument wegan czyli ilość potrzebnej wody do wyprodukowania danego owocu czy miesa. Uważam, że znowu jest to półprawda. Dalczego? Ano dlatego, że żadna roślina ani drzewo nie oddaje zaciągnietej prze siebie wody (oczywiście pomijam tu odparowywanie, ale to inaczej oddziałowuje na nature) w przciwieństwie do zwierząt które puszczone wolno oddają wodę w postaci moczu. I to wychodzi in plus dla środowiska. O tym żaden weganin nie powie bo zazwyczaj tego nie biorą pod uwagę.
    Awokado, orzechy, migdały, komosa ryżowa czy nawet kakaowiec to taki typ rośliny, na który jest bardzo duży popyt na świecie. I teraz weganie uważają, że ich jedzenie jest bardziej ekologiczne niż jedzenie mięsa. Ale jak zwykle nie wiedzą albo nie dopuszczają do świadomoście, że każdy z wymienionych produktów w wielu przypadkach uprawia się z pogwałceniem praw człowieka a z ekologiczną uprawą to to ma niewiele wspólego.
    Co się tyczy awokado to Meksyk jest największym producentem tego owocu i przez duży popyt produkcją zaczęły rządzić gangi które albo kradną owoce, albo kontrolują ich produkcję albo zadają characzy od sprzedaży albo od hektara pola.
    Znamienne jest także to, że dla samych meksykanów (podobno) przestało ich stać aby je kupić
    Są agencje takie jak Baum & Whiteman czy Sterling-Rice Group które wyszukują jakiegoś dziwnego owoca albo rośliny i ogłaszają w raporcie, że to będzie w następnym roku modne bo np. obniża cukier albo cholesterol. Takie raporty czytają restauratorzy i oni ciągną taką historię dalej.
    Weganie nie wiedzą, że są podporzadkowani pod czysty marketing i kapitalizm.


  • @robertrobson Fajnie to pozamiatałeś. A przecież bez awokado to już dla nich kaplica.


  • Polecam serie Rotten na Netflix, pierwszy odcinek jest wlasnie o avocado, mega ciekawe!!



  • Ja zanim pojechałam do Ameryki Łacińskiej nie lubiłam awokado zwłaszcza jego smaku.Ten owoc potrzebuje wbrew pozorom wysokości, nie rośnie na nizinach i tam go wloczac się po świecie głównie spotykałam.Najpiekniejsze okazy widziałam i jadłam w Peru tam trójkątny chleb ala pita z avokado albo queso/słonym serem coś na wzór fety to podstawowe śniadanie.Wszedzie do kupienia u małych mobilnych sprzedawców.W Peru kawałek awokado dodaje się praktycznie do każdego posiłku.

    W Azji zaś ten owoc traktuje się często jako słodycz i dodaje do lodów czy czekolady.Jadłam coś takiego w Wietnamie i Indonezji(tam jako posypkę zastosowano ser w połączeniu z czekoladą, ciastkami i lodami)😂.Pomieszanie z poplątaniem, nie narzekam smakowało.


  • Takie odświeżenie naszych informacji,
    UWAGA UWAGA

    Awokado już nie jest takie wegańskie, weganie zdają sobie sprawę ze szkód!!

    Tego się dowiedziałem niedawno na ex wege FB grupie 😉


  • @baku zajarzyli,że przylatuje niedojrzałe tysiące kilometrów😂!!!


  • @robertrobson Powoli mam wrażenie że do ludzi dociera że jedzenie owoców z drugiego końca świata jest słabym pomysłem. Wiele osób przejrzało na oczy jak się ostatnio okazało że polskie jabłka są w markecie droższe od zamorskich bananów.


  • @anka W ogóle jedna dziennikarka prześledziła co się dzieje z miękkimi owocami i warzywami w marketach. Takie owoce i warzywa zawierają dużo wody i stosunkowo mało substancji odżywczych jeśli nie liczyć mikroelementów. No i większość ceny takiego pomidora, arbuza, rzodkiewki to przechowywanie (w odpowiedni sposób) transport i sprzedaż WODY!!!


  • Jakie są warzywa za granicą wie tylko ten co próbował zrobić sałatkę warzywną choćby w Hiszpanii.

  • Patroni

    @konradakumulator

    Powoli mam wrażenie że do ludzi dociera że jedzenie owoców z drugiego końca świata jest słabym pomysłem

    Tylko, że ja mam wrażenie, że za chwilę wynajdą coś nowego. Przeciez nie przesiądą się na kiszoną kapustę bo to nie jest "sprzedawalne", "śmierdzi" kolor nijaki i w ogóle nie da się ładnie zaprezentować na talerzu.
    A weganie są mistrzami w dekorowaniu talerzy i kanapek. Tylko ze zdrowiem wychodzi trochę gorzej.
    W ogóle u nich ma być ładnie i kolorowo nie tylko na talerzu ale i w życiu. A tak się nie da.


  • @robertrobson No i w kapuście kiszonej masz żywe stworzenia pod postacią bakterii 😏

  • Patroni

    @Anna
    oooo cholera, zapomniałem, za co wszystkich wegan przepraszam 😄

Użytkownicy Online

Kategorie

  • Forumowo

    Sprawy dotyczące forum, propozycje, skargi i zażalenia

  • OFFTOPIC

    Czyli wszystko co nie pasuje do innych kategorii