WYKRYTO AD BLOCK

Forum rezyduje na niezależnym serwerze, który opłacamy.
Jeśli chcesz nas wspierać - wystarczy, że wyłączysz AdBlocka i pozwolisz reklamom zarabiać.
Dziękujemy!

Toksyczność glifosatu



  • Toksyczność glifosatu
    Powszechnie twierdzi się, że glifosat nie jest toksyczny, super fajna rzecz, dzięki której można mieć wypaśne GMO i soję i inne roślinne cudowności. Ale czy na pewno?
    Teoretycznie tak, ale...gdy glifosat jest sam, czyściutki. Gdy jest w nawozie, jest tam razem z surfatantami, które ułatwiają mu przenikanie błony komórkowej. O braku toksyczności mówi się właśnie o tym pierwszym czystym wariancie.

    preparaty pestycydowe takie jak Roundup charakteryzują się  17–32  razy większą toksycznością od glifosatu. Główną przyczyną tego zjawiska są związki powierzchniowo czynne, które zmieniają właściwości herbicydu (7).
    

    tak działają właśnie te surfantanty. Substancja która niby nie jest toksyczna, razem z kolegami robi małe zamieszanie, potrzebuje konia trojańskiego by przedostać się do komórek i namieszać w nich.
    Oczywiście w unii o nas dbają, byśmy mieli więcej "zdrowego jedzenia, ponieważ

    Wprowadzając na rynek Unii Europejskiej soję Roundup Ready (soja  RR),  200-krotnie zwiększono europejską normę pozostałości glifosatu w ziarnie (z 0,1 mg/kg do 20 mg/kg) (20). [...] soja  RR  zawiera nawet do 17 mg glifosatu na 1 kg ziarna (21).
    

    Co prawda większość glifosatu można wydalić

    Wchłanianie glifosatu po podaniu doustnym wynosi około 30–36%. Dawka ta jest wydalana z moczem w ciągu 6 dni na poziomie 97,5% (15).
    

    ale jeśli ktoś się zajada roślinami pryskanymi pestycydem z glifosatem, musi się liczyć z tym, że

    żywność może zawierać glifosat – w stężeniach od ledwie wykrywalnych do 20 mg/kg  w  jęczmieniu i  soi  (37). Z  kolei w  ziarnach zbóż stężenie glifosatu waha się od  0,1  do  9,5  mg/kg  (37)
    

    dodając do tego poziomy zatruć

    W  przypadku zatruć glifosatem jego zawartość we krwi pacjentów waha się średnio od 61 mg/l (0,6– –150  mg/l) w  zatruciach łagodnych do  4146  mg/l  (690–7480  mg/l) w  przypadku zatruć prowadzących do śmierci (19 osób na 601 pacjentów) (23)
    

    można się domyślać że w najbardziej niekorzystnych warunkach podczas jedzenia zatrutych roślin, w organizmie po tygodniu od zjedzenia kilograma takiej soi pozostanie koło 0,6g glifosyfu, a jak ktoś się tym opycha regularnie, to co ile tego będzie miał w sobie? A samo działanie tego badziewia jest bardzo kojarzące sie z problemami ludzi na roślinnej diecie:

    Pestycydy mogą wywoływać stres oksydacyjny poprzez tworzenie reaktywnych form tlenu, które mogą powstać w  wyniku zaburzenia transportu elektronów w  błonie mitochondrialnej, inaktywację enzymów antyoksydacyjnych lub poprzez peroksydację lipidów budujących błonę komórkową. Równowaga między czynnikami antyoksydacyjnymi a  reaktywnymi formami tlenu jest bardzo ważna dla zachowania homeostazy w  komórkach. W  wyniku zaburzeń równowagi dochodzi do zmian w DNA i ostatecznie do śmierci komórki (45).
    

    I jak myślicie, delikatnie rzecz biorąc, ta przydatna substancja może postarzać i przysparzać problemów zdrowotnych?

    Źródło:
    http://www.imp.lodz.pl/upload/oficyna/artykuly/pdf/full/MP_5-2013_M_Kwiatkowska.pdf



  • Koń trojański to najlepsze określenie na glifosat póki co.



  • @wiegul jak piszesz "czyściutki", to mi się z działką hery kojarzy 🙂


Log in to reply
 

Chcesz być na biężąco?