• Stek to mięso dojrzewające przez kilka tygodni więc łatwiej jest kupić już 'dojrzałego'.
    Jest kilka rodzajów - zależy z której parti cięty.
    Ja lubię tłustego Rib Eye
    Co potrzeba:

    1. Stek - ok 200g+ na osobę![text alternatywny](url obrazu)
    2. Sól, pieprz , rozmaryn (dla tych co lubią)
    3. Smalec albo inny tłuszcz, najlepiej zwierzęcy (broń Boże słonecznikowy lub rzepakowy)

    Wyjmujemy steka z lodówki i solimy,pieprzymy, przyprawiamy (można natrzeć przyprawy razem z oliwą oliwek) itd... zostawiamy go na 15m-1h.
    Podgrzewamy tłuszcz na patelni do średniej temperatury i smażymy steka z każdej strony w niezbyt wysokiej temperaturze po:
    Rare- 4-4.5m
    Medium Rare : 5-6m
    Medium: 6-7.5m
    Well Done: 8-10
    Oczywiście im mniej tym lepiej - ale dla początkujących może być problem z jedzeniem krwistego mięsa. Dobry stek nawet prawie surowy (Blue?) rozpływa się w ustach.
    Ciekawostka : w Japonii są steki KOBE , krowy są hodowane w specjalnych warunkach, słuchają muzyki poważnej i są masowane. 1g steka kosztuje 1Euro+.

    Stek - opakowanie
    Stek - instrukcja
    Stek - smażenie
    Stek - przekrój

  • Patroni

    @GregMP napisał w Stek, steak:

    ięso dojrzewające przez kilka tygodni więc łatwiej jest kupić już 'dojrzałego'.
    Jest kilka rodzajów - zależy z której parti cięty.
    Ja lubię tłustego Rib Eye
    Co potrzeba:

    Zdjęcia nie działają nie wyświetlają się.


  • @Palma Sprawdzałem na innej przeglądarce gdzie nie jest zalogowany na forum ani na gmail i zdjęcia się ładują. Ktoś jeszcze z fb forumowisko sprawdzał i było ok. Jeśli jest coś nie tak to musimy zrobić instrukcję... @baku - poszę o sprawdzenie.


  • Może akurat coś sam robiłem, czasem w ciągu dnia dłubię wyłączam, włączam serwer itd. Jak coś znów będzie problem to się poszuka, narazie już chociaż design jak narazie zrobiony 🙂

  • Patroni

    @baku napisał w Stek, steak:

    akurat coś sam robiłem, czasem w ciągu dnia dłubię wyłączam, włączam serwer itd. Jak coś znów będzie problem to się poszuka, narazie już chociaż design jak narazie zrobiony

    U mnie trzeba kliknąć i wtedy dopeiro się otwiera. tak to jest ikonka z zapytajnikiem. Kurde ale dorbze w sumie bo takie apetyczne zdjecia zamieściłeś Grześ XD


  • Ktoś miał wątpliwości że stek jest zbyt czerwony i pewnie jakieś konserwanty. Napisałem do nich i mnie zapewniają że 100% beef i nic innego.

    Hi Greg,
    We have received the following response in relation to your query.
    No preservatives 100% Beef, cut and packed in vacuum packaging (without air) and maintained at <5 degrees.
    I hope this helps to answer your query.

    Kind regards,
    Aisling
    SuperValu Customer Care Team*

Użytkownicy Online

Kategorie

  • Forumowo

    Sprawy dotyczące forum, propozycje, skargi i zażalenia

  • OFFTOPIC

    Czyli wszystko co nie pasuje do innych kategorii