Popularne Tematy
Użytkownicy Online
Stek, steak
-
Stek to mięso dojrzewające przez kilka tygodni więc łatwiej jest kupić już 'dojrzałego'.
Jest kilka rodzajów - zależy z której parti cięty.
Ja lubię tłustego Rib Eye
Co potrzeba:- Stek - ok 200g+ na osobę
- Sól, pieprz , rozmaryn (dla tych co lubią)
- Smalec albo inny tłuszcz, najlepiej zwierzęcy (broń Boże słonecznikowy lub rzepakowy)
Wyjmujemy steka z lodówki i solimy,pieprzymy, przyprawiamy (można natrzeć przyprawy razem z oliwą oliwek) itd... zostawiamy go na 15m-1h.
Podgrzewamy tłuszcz na patelni do średniej temperatury i smażymy steka z każdej strony w niezbyt wysokiej temperaturze po:
Rare- 4-4.5m
Medium Rare : 5-6m
Medium: 6-7.5m
Well Done: 8-10
Oczywiście im mniej tym lepiej - ale dla początkujących może być problem z jedzeniem krwistego mięsa. Dobry stek nawet prawie surowy (Blue?) rozpływa się w ustach.
Ciekawostka : w Japonii są steki KOBE , krowy są hodowane w specjalnych warunkach, słuchają muzyki poważnej i są masowane. 1g steka kosztuje 1Euro+.
-
@GregMP napisał w Stek, steak:
ięso dojrzewające przez kilka tygodni więc łatwiej jest kupić już 'dojrzałego'.
Jest kilka rodzajów - zależy z której parti cięty.
Ja lubię tłustego Rib Eye
Co potrzeba:Zdjęcia nie działają nie wyświetlają się.
-
-
Może akurat coś sam robiłem, czasem w ciągu dnia dłubię wyłączam, włączam serwer itd. Jak coś znów będzie problem to się poszuka, narazie już chociaż design jak narazie zrobiony
-
@baku napisał w Stek, steak:
akurat coś sam robiłem, czasem w ciągu dnia dłubię wyłączam, włączam serwer itd. Jak coś znów będzie problem to się poszuka, narazie już chociaż design jak narazie zrobiony
U mnie trzeba kliknąć i wtedy dopeiro się otwiera. tak to jest ikonka z zapytajnikiem. Kurde ale dorbze w sumie bo takie apetyczne zdjecia zamieściłeś Grześ XD
-
Ktoś miał wątpliwości że stek jest zbyt czerwony i pewnie jakieś konserwanty. Napisałem do nich i mnie zapewniają że 100% beef i nic innego.
Hi Greg,
We have received the following response in relation to your query.
No preservatives 100% Beef, cut and packed in vacuum packaging (without air) and maintained at <5 degrees.
I hope this helps to answer your query.Kind regards,
Aisling
SuperValu Customer Care Team*