Witamina B12
-
Wypowiedź lekarza w kwestii witaminy B12. Zastosowania tej witaminy w różnych problemach zdrowotnych jak np depresja, bezdech senny, szumy uszne, słowem: problemy neurologiczne, psychiatryczne, hematologiczne, geriatryczne i inne. Poruszona jest też kwestia niedoboru tej witaminy u wegetarian, a zwłaszcza wegan.
-
-
-
-
Spotkałam dziś dobrą znajomą. Ma wyniki B12 1200, albo 1400, więc 3X więcej niż norma.
Nie je podrobów. Nie suplementowała.
Ma kurację antydepresyjną. Any ideas, skąd taka nadwyżka??Video zacne, ale tak długie, że dołączam do listy innych nie do obejrzanych i może na dniach zobaczę.
-
Skoro ma takie wypasione wyniki B12 to nie powinna mieć kuracji antydepresyjnej bo raczej by nie miała depresji
-
@Marcin Też tak myślałam. Ale braki b12 to tylko jeden z czynników.
Nie wspominając o tym, że nie sama biochemia ma tu coś do powiedzenia. -
@Anna napisał w Witamina B12:
@Marcin Też tak myślałam. Ale braki b12 to tylko jeden z czynników.
Nie wspominając o tym, że nie sama biochemia ma tu coś do powiedzenia.Zależy jakie badania robiła na te b12, bo sama ilość we krwi w takiej ilości nie mówi nam nic, ilość we krwi nie równa się ilości w komórkach.
-
@Marcin moze nie wchłania prawidłowo a we krwi wszystko wsio
-
Robiła jej te badania endokrynolog.
Powiedzcie w takim razie, jak się nazywają badania na krew i te na poziom w komórkach? -
@Anna napisał w Witamina B12:
Robiła jej te badania endokrynolog.
Powiedzcie w takim razie, jak się nazywają badania na krew i te na poziom w komórkach?Kwas metylomalonowy w moczu (lub krwi) chyba jest najdokładniejszym, ale żeby mieć pewność najlepiej sprawdzić od kilku stron. Ten kwas + z krwi w sposób analizy radioimmunologicznej + analiza mikrobiotyczna. Dodatkowo chodzą pogłoski (chociaż to jest raczej korelacja), że często osoby z podwyższoną homocysteiną mają niedobory b12, więc to też bym sprawdzał na wszelki wypadek.
PS. Z kwasem metylomalonowym są opcje też poboru z krwi, zależy od labu.
-
@ashwagandha Dokładnie. Tak wysoki wynik bez suplementacji może świadczyć o niedoborze.
-
-
@Marcin co za bzdury. Posiadanie wysokiego poziomu B12 nie wyklucza depresji, bo ma ona wiele przyczyn, z biochemicznych np. Hashimoto czy encefalopatia wątrobowa.
-
@Dorota O takie źródło mi chodziło, dzięki!
Popularne Tematy
Kategorie
-
Koronawirus
czyli koronasraczka
-
Dietowo
wszystko o dietach
-
Śmiechowo
Miejsce na memy, podśmiechujki itp
-
Lajfstajlowo/Psychologowo
O wszystkim poza dietą, psychologia, styl życia, sporty etc.
-
Forumowo
Sprawy dotyczące forum, propozycje, skargi i zażalenia
-
Zdrowie
ogólnie o zdrowiu
-
Fight the system & Teorie Spiskowe
spiskorie, obalanie kłamstw
-
Świat Finansów
o finansach, jak zarobić aby się nie narobić