Zapleczenie naukowe gadaniny palmowej



  • Potem to jeszcze zedytuję i dodam resztę informacji 😉

    WITAMINA B12:
     ISTNIEJE: Strukturę przestrzenną witaminy B12 z trwałymi wiązaniami węgiel-metal pokazała za pomocą badań rentgenograficznych w 1956 roku brytyjska chemiczka Dorothy Hodgkin, za co otrzymała Nagrodę Nobla z chemii w 1964 roku.

     JEJ POZYSKIWANIE MA SENS JEDYNIE Z PRODUKTÓW ODZWIERZĘCYCH, BO:

    • potrzeba ich mniej, niż wegańskich źródeł, by pokryć dzienne zapotrzebowanie, przykłady:

    Stek wołowy średniotłusty: 16,67 g (https://www.naehrwertrechner.de/naehrwerte/U132121/Rind+Steak+(mittelfett)+frisch+gegart)

    Surowa wątróbka wołowa: 1,41 g (https://www.naehrwertrechner.de/naehrwerte/V531111/Rind+Leber+frisch)

    Jajecznica domowa: 66,6 g (https://www.naehrwertrechner.de/naehrwerte/Y720142/Rührei+(Zubereitung+Haushalt))

    Mleko: 125 ml (https://www.naehrwertrechner.de/naehrwerte/M110300/Kuhmilch+vollfett)

    Pieczarki: 5,875 kg (https://pl.wikipedia.org/wiki/Pieczarka_dwuzarodnikowa)

    • ta produkowana w jelicie grubym się nie wchłonie, bo zostanie wydalona z kałem i jedynie w żołądku mamy czynnik węwnętrzny Castle’a odpowiedzialny za jej wchłanianie (Cichocki - ,,Kompendium histologii”)

    CLA (sprzężony kwas linolowy/kwas rumenowy/kwas żwaczowy):
     Występuje przede wszystkim w lipidach mleka i mięsie przeżuwaczy:
    Mleko pełne: 5-30 mg/g tłuszczu
    Masło: 4,7-9,4 mg/g tłuszczu
    Wołowina: 3,0-6,5 mg/g tłuszczu

     W olejach roślinnych jest go bardzo mało:
    Olej kukurydziany: 0,2 mg/g tłuszczu
    Olej z krokosza barwierskiego: 0,7 mg/g tłuszczu

     Jest czynnikiem zapobiegającym otyłości, miażdżycy, nowotworom, stymulującym układ odpornościowy.

    (Minakowski - ,,Biochemia kręgowców”)

    WITAMINA A:
     w formie wykorzystywanej przez organizm (retinol) występuje tylko w produktach odzwierzęcych (https://en.wikipedia.org/wiki/Retinol)

     rośliny zawierają prekursor witaminy A, czyli beta-karoten, który nie pokryje im dziennego zapotrzebowania na witaminę A, ponieważ:

    • efektywność przekształcenia go w retinol zależy od posiadanych alleli genu BCMO1:

    Osoby z allelami T z rs7501331 mają o 32% mniejszą aktywność enzymu, a osoby noszące allele T dla zarówno rs7501331 i rs12934922 mają o 69% mniejszą aktywność enzymu.

    Oprócz tych dwóch wariantów genowych w genie BCMO1, na aktywność enzymu wpływają jeszcze rs11645428, rs6420424, i rs6564851.

    (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2854912/)

    WITAMINA C :
     ze względu na podobną budowę, szlak metaboliczny, ten sam receptor (GLUT) z glukozą, witamina C konkuruje z nią, co przy dużej ilości glukozy we krwi może spowodować niedobór witaminy C, bo przyswoi się glukoza zamiast niej

    (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16118484)

     by zminimalizować ryzyko niedoboru wit. C należy nie spożywać jej z glukozą, czyli np. wybrać produkty odzwierzęce, w których jest jej wystarczająco:

    surowa śledziona wołowa: 131,4 g
    (https://nutritiondata.self.com/facts/beef-products/3476/2)

    surowa wątróbka wołowa: 434,78 g
    (https://www.naehrwertrechner.de/naehrwerte/V531111/Rind+Leber+frisch)

    surowy mózg wołowy: 565 g
    (https://nutritiondata.self.com/facts/beef-products/3461/2)

     na diecie ketogenicznej nie potrzebujemy tak dużo witaminy C, ponieważ jest ona przeciwutleniaczem, a nie mamy aż tylu stanów zapalnych, w których jest ona bardzo potrzebna

    (https://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_askorbinowy)

    KARNITYNA:
     Głównym źródłem karnityny w żywności są mięso i przetwory mleczne. Najbogatsze w karnitynę są baranina, wołowina, wieprzowina i ryby. Mniej L-karnityny zawiera mięso z drobiu.
     Pokarmy pochodzenia roślinnego (warzywa, owoce) zawierają tylko śladowe ilości karnityny i z nich nie dostarczymy sobie dziennego zapotrzebowania.

    (https://pl.wikipedia.org/wiki/Karnityna)

    KARNOZYNA:
     Występuje tylko w mięsie.

    (https://pl.wikipedia.org/wiki/Karnozyna)

    TAURYNA:
     Występuje w mięsie.
     Osoby niejedzące mięsa mają niedobory.

    (https://en.wikipedia.org/wiki/Taurine)

    KREATYNA:
     Występuje tylko w mięsie.

    (https://pl.wikipedia.org/wiki/Kreatyna)

    ŻELAZO:
     Hemowe jest jedynie w produktach odzwierzęcych.
    (https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/dwa-oblicza-zelaza)

     Niehemowe jest w roślinach.
    (https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/dwa-oblicza-zelaza)

     Do wchłaniania żelaza niehemowego jest potrzebna witamina C
    (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6940487)

     Absorpcja żelaza niehemowego wynosi 5-12%
    (https://hemochromatosishelp.com/heme-iron-vs-non-heme-iron/)


  • Patroni

    Chwała ci i cześć po wsze czasy!!!!



  • Oo mega. W sumie super pomysł takie wiedzoposty robić 🙂



  • Super notatki, aż mi się studia przypomniały 🙂



  • Witam Palma
    wysyłam Ci ciekawy filmik może widziałaś?


    Pozdrawiam


  • Patroni

    Kolagen
    Stron internetowych nie podam, bo większość tych rzeczy mam z książek medycznych, zielarskich, artykułów i z innych źródeł.
    Poniższy opis w żednej mierze nie wyczerpuje tematu a jest jedynie pobieżnym opisem podstawowych procesów i zachęcam do dalszego szukania i stosowania na sobie tejże wiedzy w postaci diet czy też róznych specyfików ziołowych jako dodatków do diety mięsnej.

    Komórki tkanki chrzęstnej nazywają się chondrocyty, komórki tkanki łacznej właściwej to fibroblasty, komórki tuczne to masnocyty.
    Tworzenie się kolagenu w skórze, tkankach łacznych i scięgnach powstaje z odpowienich aminokwasów a także w obecności minerałów.
    Kolagen zanim stanie się ściegnem,skórą albo tkanką łaczną przechodzi wiele przejść i tak np z odpowiednich polipeptydów powstaje trzeciorzędowy kolagen a nastepnie ścięgna.
    Włókna kolagenu w dużej mierze zbudowane są z lizyny i proliny (ok 30%) a także z glicyny, hydroksyproliny i analiny.
    Do ich utworzenia potrzebne są także jeszcze wit. C, wit E, krzem, mangan, cynk, selen, miedż.
    Bogate w lizynę i prolinę wg najwiekszej ilości są:
    Lizyna - czerwone mieso, drób, sery, jaja, orzechy
    Prolina - jak wyżej mięso, kości, drób, jaja, ser
    Glicyna -aminokwas endogenny sytnetyzowany z alaniny, glutaminianu, choliny, seliny.

    Elastyna
    Włókna sprężyste zbudowane są z glikoproteiny - elastyny. Włókna elastynowe budują ścięgna, tętnice i wiązadła a także wchodzą w skład skóry właściwej. Dlatego tak ważne jest chronienie i promocja procesów odbudowywania włókien elastynowych w organizmie.
    Elastyna jako ważny składnik skóry właściwej jest wrażliwa na długie kąpiele słoneczne a promieniowanie ultrafioletowe powoduje powstawanie wolnych rodników i skóra zostaje uszkodzona, powstają zmarszczki, skóra starzeje się, DNA skóry uszkadza się a usieciowienie kolagenu w skórze ulega zniszczeniu.

    Cynk - cebula, czosnek, kura, konina, wołowina, śledzie a także sporo cynku znajduje się w podrobach.
    Cynk ważny jest do prawidłowego, funkcjonowania hormony wzrostu, insuliny i gonadotropin a jego niedobór powoduje gromadzenie się trójglicerydów.
    Cysteina (bogatym białkiem w cysteinę jest kazeina) jako aminokwas wchodzi w skad białek włosa, naskórka i paznokci ale pełni także ważną funkcję w tworzeniu się kwasu chondroidynosiarkowego budującego tkankę łączną, właściwą i chrzęstną.
    Kwas ten wytwarzany jest w wątrobie, podawany doustnie wchłania się tylko co najwyżej w kilkunastu procentach, dlatego tak ważne jest aby pobudzać jego produkcję w wątrobie .

    Mangan jako niezbędny element do tworzenia się tkanki łacznej, kostnej i chrzęstnej jest popularny w diecie jednakże jest słabo wchanialny z pożywienia. Składowany głównie w kościach, nerkach i wątrobie. Niedobór objawia się widocznym pogorszeniem się kondycji skóry ale także spada poziom cholesterolu co prowadzi do zaburzenia syntezy hormonów, spada odporność, następuje demineralizacja kości, zostaje zaburzona pamięć i koncentracja.

    Miedż jako pierwiastek niezbędny do tworzenia właściwej struktury chrząstek, tkanki łacznej i mineralizacji kości. Przyswajalność z pożywienia jest na poziomie 10-20% - podroby, borówki, kawior, ryby, orzechy.

    Jest także grupa składników, które teoretycznie nie są niezbędne do tworzenia kolagenu czy elastyny ale pełnią funkcję ochronną i dlatego warto o nich wspomnieć. Są to związki flawonoidowe które głównie znajdują się w ziołach.

    Picnogenol hamuje degradację tkanki łacznej elastyny i kolagenu ponieważ ochrania te włókna przed kolagenazą czyli enzymem trawiącym kolagen - kurkuma, wyciąg z ostropestu, żurawina, borówki, wyciąg z sosny, jodły i modrzewia.

    Apigenina jako aktywator kanału jonowego który to pobudza wzrost tkanki w stawach - ziele pietruszki, kocanka, mięta.

    Procyjanidyny jako związki flawonoidowe chronią włókna kolagenowe i zwiększają ich elastyczność - głównie wyciągi z głogu dwuszyjkowego.

    Do omówienia pozostaje jeszcze kwas hialuronowy a takze koenzym Q10 ale to może następnym razem.


  • Patroni

    Ale kopalnia. Kurde nie dam rady wszystkich info sprawdzić chyba! Dzięki!


Log in to reply
 

Użytkownicy Online

Kategorie

  • Forumowo

    Sprawy dotyczące forum, propozycje, skargi i zażalenia

  • OFFTOPIC

    Czyli wszystko co nie pasuje do innych kategorii