Utrata węchu i smaku.Objaw koronki czy jednak wmówiona paranoja
-
Wreszcie znaleziono na to dowody wiec zapodaje.
-
W 2013 roku opisywano utratę węchu i smaku po grypie
Z artykułu „Brak węchu i smaku po infekcji grypowej" opublikowanego w maju 2013 na portalu „Medycyna Praktyczna" (autorstwa lek. med. Agaty Szołdra-Seiler, specjalista otolaryngolog na Oddziale Laryngologii Szpitala Wojewódzkiego w Koszalinie) wynika, że lata całe przed Covid pacjenci w wyniku chorób górnych dróg oddechowych tracili węch i smak.
Według informacji podanych w artykule autorstwa lek. med. Agaty Szołdra-Seiler "w chorobach wirusowych najczęściej po przebytej infekcji grypowej pacjenci zgłaszają upośledzenie węchu (hiposmia), jego brak (anosmia) lub rzadko kakosmię, czyli uczucie nieprzyjemnego zapachu".
- W czasie infekcji wirusowej może dojść do toksycznego uszkodzenia nabłonka węchowego i/lub nitek węchowych, czyli uszkodzenia receptora i/lub nerwu węchowego, co może skutkować trwałym ubytkiem węchu. Częściej jednak obrzęk błony śluzowej jam nosa i obecna wydzielina uniemożliwiają dotarcie drobinom zapachowym do pola węchowego. Również z obrzękiem, czy wręcz blokadą nosa wiąże się czasowe pogorszenie odczuć smakowych. Po poprawie stanu błony śluzowej jam nosa, w tych przypadkach, poprawia się także smak - czytamy.
Jak można się dowiedzieć z artykułu lek. med. Agaty Szołdra-Seiler, chorobami mogącymi „skutkować zaburzeniami węchu" są: „ostre infekcje wirusowe górnych dróg oddechowych, przewlekłe choroby jam nosa i zatok przynosowych, urazy głowy".
Natomiast ”zaburzenia smaku mogą się pojawić: w czasie gorączki, przy blokadzie nosa, suchości błon śluzowych górnych dróg oddechowych, w zapaleniach błony śluzowej jamy ustnej i języka, po operacjach z zakresu chirurgii szczękowo-twarzowej (resekcje języka, podniebienia), po całkowitym usunięcie krtani, po przecięciu struny bębenkowej w czasie operacji środkowych uszu, w przebiegu chorób ogólnoustrojowych, metabolicznych (cukrzyca, niewydolność nerek, choroby wątroby itp.), w awitaminozach A, B i C, zaburzeniach gospodarki pierwiastków śladowych: cynku i miedzi, polekowo i z jeszcze wielu innych powodów".
Czytelnicy artykułu lek. med. Agaty Szołdra-Seiler z tekstu dowiedzą się, że "zmysł węchu i smaku są ze sobą ściśle powiązane".
- Pogorszenie węchu z reguły upośledza też doznania smakowe. Receptorem obwodowym węchu jest pole węchowe mieszczące się na stropie jam nosa, receptory smaku zaś, czyli kubki smakowe znajdziemy na brzegach, nasadzie i koniuszku języka oraz podniebieniu, nagłośni i wejściu do krtani - napisano.
Doniesienia medialne ze znanych lekarzom powikłań po grypie takich jak utrata węchu i smaku zrobiły dowód na to, że Covid jest jakąś niezwykłą chorobą, podczas gdy jest to typowa choroba górnych dróg oddechowych, z jaką non stop ludzie się zmagają.
-Jan BodakowskiRobi dobrą robote na portali „prawy.pl”.Warto go obserwować jak ktoś ma również na Facebook.Czasem występuje w roli gościa w telewizji „w Realu24„
-
-Artykuł z 2013 r
️ pokrywa się co do joty z tym co latało po sieci miesiące temu
.Kolejny dowód na to jak łatwo ludziom wmówić głupoty.Poniżej ten tekst w całości:
COVID 19 NIE ISTNIEJE!
Testy są fałszywe i jak zdiagnozują pacjenta pozytywnie na covid to już nie szukają innej choroby i przyczyny,a wmawiają covid 19!Nie dajcie sobie wmówić,że covid 19 powoduje utratę węchu i smaku.
To konsekwencje najczęściej infekcji wirusowej,ale nie tylko!
W dużym uproszczeniu wyodrębniono 3 największe grupy chorób mogące skutkować zaburzeniami węchu:
- ostre infekcje wirusowe górnych dróg oddechowych
- przewlekłe choroby jam nosa i zatok przynosowych
- urazy głowy
Zaburzenia smaku mogą się pojawić:
- w czasie gorączki, przy blokadzie nosa, suchości błon śluzowych górnych dróg oddechowych
- w zapaleniach błony śluzowej jamy ustnej i języka
- po operacjach z zakresu chirurgii szczękowo-twarzowej (resekcje języka, podniebienia)
-po całkowitym usunięcie krtani
po przecięciu struny bębenkowej w czasie operacji środkowych uszu - w przebiegu chorób ogólnoustrojowych, metabolicznych (cukrzyca, niewydolność nerek, choroby wątroby itp.)
w awitaminozach A, B C - zaburzeniach gospodarki pierwiastków śladowych: cynku i miedzi
polekowo i z jeszcze wielu innych powodów.
W chorobach wirusowych, najczęściej po przebytej infekcji grypowej pacjenci zgłaszają upośledzenie węchu (hiposmia), jego brak (anosmia) lub rzadko kakosmię, czyli uczucie nieprzyjemnego zapachu. W czasie infekcji wirusowej może dojść do toksycznego uszkodzenia nabłonka węchowego i/lub nitek węchowych, czyli uszkodzenia receptora i/lub nerwu węchowego, co może skutkować trwałym ubytkiem węchu. Częściej jednak obrzęk błony śluzowej jam nosa i obecna wydzielina uniemożliwiają dotarcie drobinom zapachowym do pola węchowego. Również z obrzękiem, czy wręcz blokadą nosa wiąże się czasowe pogorszenie odczuć smakowych. Po poprawie stanu błony śluzowej jam nosa, w tych przypadkach, poprawia się także smak.
Leczenie zaburzeń węchu i smaku jest ściśle związane z przyczyną ich powstania.
Covid 19 to narzędzie globalistów do bankructw,zniewolenia,szczepień,depopulacji i wprowadzenia nowego totalitarnego systemu globalnego z cyfrową walutą i kontrolą poprzez aplikacje,kamery i sieci 5G.
Są ludzie,którzy mają źle funkcjonujący układ immunologiczny i mają poważny problem podczas infekcji wirusowej.Wystarczy podać im hydroksychlorinę,cynk,witaminę C, azytromycynę i zdrowieją.
Użytkownicy Online
Popularne Tematy
Kategorie
-
Koronawirus
czyli koronasraczka
-
Dietowo
wszystko o dietach
-
Śmiechowo
Miejsce na memy, podśmiechujki itp
-
Lajfstajlowo/Psychologowo
O wszystkim poza dietą, psychologia, styl życia, sporty etc.
-
Forumowo
Sprawy dotyczące forum, propozycje, skargi i zażalenia
-
Zdrowie
ogólnie o zdrowiu
-
Fight the system & Teorie Spiskowe
spiskorie, obalanie kłamstw
-
Świat Finansów
o finansach, jak zarobić aby się nie narobić
-
OFFTOPIC
Czyli wszystko co nie pasuje do innych kategorii