Mydło 🧼do mycia włosów yeah👍 czy raczej nie👎?
-
Kosmetyczny ,mydlany i praktyczny temat dla odmiany
️
Moje mydlane story...
Z mydłem do włosów spotkałam się w czasie mojej podróży.Zachwalały mi je dziewczyny które używały go głównie z powodu ograniczenia zużycia plastiku.Pod ich wpływem zmieniłam wiele nawyków w czasie podróży stając się wrogiem plastiku.Przyzanm się, że przejechałam pare krajów nie kupując praktycznie w ogóle wody w plastikowych butelkach,jedzenie od ulicznych sprzedawców pakowalam do własnego podeleczk,które starałam się zawsze mieć pod ręka,ale mniejsza o to.Z własnego doświadczenia wiem,że te wszystkie mydła w płynące strasznie wysuszają zwłaszcza w zimie dłonie.Polecam za tem przejść na normalne mydło,które nie jest pakowane w plastik i dużo bardziej znośne dla naszej skóry.Jedyny minus jest taki,że pozostawia osady.
Duża zaletą takiego mydła zwłaszcza jak się podróżuje jest fakt,że się po prostu nie wyleje no i ciężar.
Co do mydeł do włosów po wielu eksperymentach z mąkami,myciem tylko wodaczy zwykłym mydłem itp. rzeczami byłam mega sceptycznie nastawiona.Ostatnio jednak przestawiłam się na szampon w kostce mydła i widzę same pozytywy:
zero plastiku,
działa jak zwykły szampon,
nie wylewa się,
zajmuje mniej miejsca,
coraz więcej tego typu produktów na rynku.
jedno wystarcza na bardzo długo,mi osobiście na jakieś 3 m-ce,
można jak ktoś na siłę chce,zrobić samemu
Jedyny minus to zużycie końcówki.Ja końcówkę rozpuszczam i używam jak szampon w płynie.
Koszt takiego mydła w szamponie to
2,50-5,50€ czyli 11-15,60 zł.Ja kupuje te w granicach 3,50€/15,60zł.
Ciekawa jestem waszych doświadczeń w tym temacie?
Mogę tez wstawić zbiór moich mydeł które już wypróbowałam bo sie ostatnio w nie obkupiłam.
Pisać jakby ktoś chciał? -
@anka ja od roku stosuję szampon w kostce. U mnie sie sprawdziło. Moje włosy to jest dramat ja nie mam włosów mam mech niemowlaka, mało tego byle pretekst sprawia, że zaczynają wypadać. Szampony w płynie strasznie obciążały mi włosy i mało tego spowiło że szybciej się przetłuszczały, teraz tego problemu nie mam. No kostka jest wydajniejsza, czasem mam ją nawet 3 miesiące, a średnio myję co drugi dzień.
-
Mydło powszechne, nie pachnie, słabo się pieni, dlatego powinno się używać gąbki, ale za to nie wysusza skóry. Po dłuższym stosowaniu skóra wydaje się bardzo miła
w dotyku. Z włosami nie mam problemu bo utrzymuję na poziomie kilku centymetrów.
"Nawyk to kobiecy Kostką mydlić plecy" "Gimnastyka i mycie przedłużają życie" takie cytaty z mydełek -
@anka U mnie problem z takimi rozwiązaniami jest typu że jak usłysze o jakiejs nowej "eko/zerowaste/naturalnej" metodzie to musze ją na sobie wypróbować. Ale to poprostu MUSZE
I jest to problematyczne bo nie wszystkie te metody są spoko. Niektore wrecz niszcza wlosy. Przynajmniej moje. Wiec wyprobowałam juz kazda znana mi alternatywe dla szamponu, no poo zwal jak zwal. Łącznie z myciem sodą (kurła jak to niszczy wlosy), płukanki octem, mycie miodem, mycie ziołami, mycie mąką, mycie szarym mydłem (noł, noł noł), mycie olejkami, czarne mydło, płukanki pokrzywowe, no ogolnie wszystko.
A że jestem czlowiekiem typu że jak chce płukac ziołami to najpierw pojde te zioła nazbierac, jak mydłem to najpierw dowiem sie jak to mydło zrobic to robi sie skomplikowanexDI co bym nie robiła to najładniejesze włosy mam jak umyje Head&shoulders
Ale moj złoty gral to jest JAJCO. Niektórzy polecaja samym żółtkiem, ja wale całe jajka i wlosy wygladaja tak pieknie ze hej. Po spłukaniu chłodną wodą nie zostaje zapach jajcowy, a białko powoduje ze są odbite ładnie od nasady i puszyste. Polecam z całego serca jak ktos ma problem z wypadaniem czy słabym wlosiem
-
@cynamon napisał w Mydło 🧼do mycia włosów yeah
czy raczej nie
?:
całego serca jak ktos ma problem z wypadaniem czy słabym wlosiem
Zamówiłem całe serce (byka), od lat mam problem z wypadaniem, może pomoże
-
@zdrowysmalec włosy to genetyka i tu nic nie zrobisz, no jest jeszcze peruka.
Jezuco ja z włosami nie kombinowałam, aby je zapuścić choćby do ramion i żeby nie był to mysi ogon. Natura też była w ruchu jak olejki, kisiel z lnu, zioła np. skrzyp. Nic nic nie dało rady, aż zaakceptowałam fakt że są jakie są i żeby im jeszcze bardziej nie szkodzić, bo mogę wyłysieć i byłby dramat.
-
@zdrowysmalec serce byka, ogon szczura, kurze stópki wrzucić do kotła i gotować przez dwa księżyce;D
Na wypadanie to serio polecam myć jajcem;)@Nahtalie oj rozumiem Cię bo ja miałam w druga stronę. Zawsze miałam spoko włosy ale przez cudowanie się pogorszyly. Myślałam że to ten słynny detoks od chemii i się loczyszczaja ale tak się loczyscily że jedna trzecia zniknęła
także już nie cuduje, robię tak żeby im nie szkodzić nawet ostatnio zaszalalam i pofarbowalam chemiczna farba i wyglądają lepiej niż przed
-
Jeśli chodzi o wydajność, oszczędność miejsca i wygodę w proróży to jak najbardziej się sprawdzają takie szampony.
Uważajcie tylko, czy za ceną braku plastiku nie stoi cała pół tablicy mendelejewaNie trafiłam jeszcze na szampon w kostce ze składem, który mi w 100% odpowiada, a te najbardziej naturalne słabo się pienią. Także ja wciąż szukam swego ideału, a docelowo chcę myć włosy samą wodą.
-
@kornela jejku ja myłam tylko woda i wytrzymałam jedynie miesiąc.Szczerze nie polecam,jeden łój na głowie.
Myłam też mąkami,też tragedia o syfie nawet nie wspomnę,no i odpływ prawie zatkałam
.Płukanek z octu nie stosowałam bo się bałam, że mi włosy wypadną.Ostatnio płukałam ta woda po jogurcie,która mi zostawała,ja lubię gesty jogurt wiec przez cerate go odsączam(gdzieś wyczytalam,że ta woda dobra na włosy)trochę przetłuszcza ale mi to odpowiada.
Składy tych szamponów niestety nie są najlepsze ale te w butlach tez do niczego.Mi na praktyczności bardziej zależy.
@Cynamon czapka z głów zaimponowałaś mi
-
@cynamon no ja na detoksie tak włosy zniszczyłam, że aż był strach podchodzić do mnie z zapalniczką, to była by tylko nano sekunda i po włosach.
Użytkownicy Online
Popularne Tematy
Kategorie
-
Koronawirus
czyli koronasraczka
-
Dietowo
wszystko o dietach
-
Śmiechowo
Miejsce na memy, podśmiechujki itp
-
Lajfstajlowo/Psychologowo
O wszystkim poza dietą, psychologia, styl życia, sporty etc.
-
Forumowo
Sprawy dotyczące forum, propozycje, skargi i zażalenia
-
Zdrowie
ogólnie o zdrowiu
-
Fight the system & Teorie Spiskowe
spiskorie, obalanie kłamstw
-
Świat Finansów
o finansach, jak zarobić aby się nie narobić