Popularne Tematy
Użytkownicy Online
Alternatywa dla banku
-
Hej
Wiadomo, że pieniądze w bankach nie są zbyt bezpieczne, dlatego szukam dobrej alternatywy. Nie mówię tu o przechowywaniu oszczędności, a o dysponowaniu pieniędzmi na bieżące wydatki w formie cyfrowej, nie tylko w gotówce. Zastanawiałam się nad Revolutem, ale czytałam, że koniec końców jest podpięty pod jakiś bank.Znacie może jakiś "portfel" elektroniczny gdzie pracodawca może przelewać wynagrodzenie i z którego mogę opłacać rachunki, a jest dość pewny i uniwersalny? Nie wszystkie instytucje mają możliwość płatności np. PayPalem i podobnymi.
Macie sposób na obejście konta w banku? Chcę zgłębić ten temat, ale przyznam szczerze, że nie wiem od czego zacząć
-
@mleko napisał w Alternatywa dla banku:
z którego mogę opłacać rachunki, a jest dość pewny i uniwersalny?
nic pewnego nie istnieje,
pp o którym wspominasz jest mniej pewny niż banki, potrafił ludziom blokować konta "bo tak"..
W skrócie jeśli boisz się o pieniądze na koncie możesz udać się do mennicy w swoim mieście i wymienić gotówkę na złote lub/i srebrne sztabki/monety.
Prowadzą skup i sprzedaż więc możesz tak robić w kółko, najlepiej śledząc kurs żeby nie stracić, a może i zyskać; kupować i sprzedawać czyli wypłacać z konta, kupować ww, sprzedawać i na konto wpłacać aby np. rachunki opłacić.
Ja tak nie robię tj. zamroziłam część gotówki w wyżej wymienionych jedynie.Macie sposób na obejście konta w banku?
Robić jak wyżej gotówką tylko, rachunki płacić na poczcie
-
Pomyślałem tutaj o kryptowalutach - no ale wiadomo, obecnie (nie wiadomo w najbliższych latach) nie można tak wszędzie nimi płacić. Z tym, że właśnie od jakiegoś czasu intensywnie edukuję się w ich kierunku, żeby chociaż wiedzieć czym to jest.
-
@morales1235 mi bank zablokował możliwość zakupu btc oficjalnego kiedyś...Więc to raczej nieoficjalnie się odbywa.
Zablokował możliwość zapłaty za zakup.
Coś się w Polsce zmieniło może odnośnie takich transakcji? -
@eshe Też jak chciałem zapłacić kartą u oficjalnego partnera to zablokowali. Kantory chyba przyjmują gotówkę (a jak nie to przelew do nich, którego raczej bank nie zablokuje)
-
@eshe
Kurczę.. miałem to samo, myślisz, że to specjalnie bank nie daje uciec gotówce? ;/ Co masz na myśli "oficjalny sprzedawca"? -
Myślałem o czymś jak oficjalny partner. Na bitcoin.org (oficjalna strona projektu) można kupić - o oni właśnie przekierowują do różnych sprzedawców.
-
@eshe Srebro i złoto jak najbardziej, ale w przypadku większych sum. Ale chodzi mi o mniejsze kwoty i płacenie za codzienne sprawunki. Gotówka tak, ale nie wszędzie to niestety przechodzi, zwłaszcza jak chcę obejść maseczki, bo na pocztę, czy do sklepu nie wpuszczą bez. A tak siedzę w domu i za wszystko płacę. Tylko banki mogą dostać prawo od państwa do konfiskowania pieniędzy, jak będą bankrutowały. Pytanie, czy to będzie tyczyło się wszystkich, czy tylko osoby powyżej jakieś kwoty?
A ktoś używał może Revoluta?
-
@mleko
Ja korzystam z revoluta, a co Ciebie interesuje? -
@mleko napisał w Alternatywa dla banku:
Srebro i złoto jak najbardziej, ale w przypadku większych sum.
Moneta srebrna to koszt trochę ponad 110 zł za sztukę, 1 gramowe sztabki też raczej kwoty za rachunki nie przewyższają.
Według mnie nie warte zachodu jest ciągłe wymienianie przy sumie rzędu "od pierwszego do pierwszego" ale jak ktoś się bardzo boi to jest to jakiś sposób na pieniądze poza bankiem.
chcę obejść maseczki
do mennicy bez raczej nie wejdziesz więc Ciebie ta opcja nie dotyczy i szukajmy dalej
@esk3l nie wiem ale niektóre banki zablokowały możliwość płacenia chętnym na BTC , a dystrybutorom blokowali konta co najmniej 2 lata temu, powołując się na niebezpieczną inwestycję (czy coś w tym stylu; tu można domniemywać ad oskarżeń jak od frankowiczów czy braku działań jak przy amber gold albo przykaz z góry o nietraceniu kontroli nad finansami, kto to wie..)
-
@eshe Wejście bez maseczki mocna zależy od konkretnego lokalu. Ja właśnie ostatnio w mennicy i kantorze bitcoina czułem najswobodniej nie mając maseczki.
A co do płacenia: wiele ludzi straciło kupę forsy na BTC i pewnie szukali pomocy w banku, stąd ich zabezpieczenia - by zwykły kowalski nie pakował się w tarapaty; bo jednak to bank woli mieć pieniądze tego Kowalskiego -
@morales1235 napisał w Alternatywa dla banku:
Wejście bez maseczki mocna zależy od konkretnego lokalu
potwierdzam
by zwykły kowalski nie pakował się w tarapaty
Tak! Jesteśmy wg nich jak dzieci i muszą za nas decydować
(bo to ich sprawa czy kupię meble czy BTC czy pojadę na wycieczkę w tej cenie...Czyli decydują tylko dlatego ,że płatność musiała być elektroniczna) -
@eshe Akurat kruszce można kupować przez internet, więc tu nie ma problemu
@esk3l Czy opłaca się zamykać konto w banku i używać revoluta jak konta w banku? Czy możliwe są przelewy w każdej chwili, czy są jakieś przerwy lub ograniczenia? Komornik, z którym kiedyś gadałam wkurzał się na revoluta, bo mu dłużnicy z niego płacili za długi, a nie mógł im tego rachunku z revoluta zająć i się wkurzał, że jest zdany na ich wolę. Pomyślałam, że może być to jakaś alternatywa, ale nie wiem, czy warto.
-
@mleko
Hah, jak nie może ściągać komornik to już samo przez siebie mówi, że wartoPrzelewy są możliwe w każdej chwili, chyba na darmowej wersji jest 1 międzynarodowy na miesiąc, jeśli chodzi o krajowe to bez ograniczeń, a jak ktoś również ma revolut to jest on natychmiastowy, w wielu walutach. Ostatnio dodali dostęp z przeglądarki. A czy się opłaca zamknąć konto w banku.. hmm.. może być problem z wpłatą gotówki, chyba że jakoś przez wpłatomat euronet??
-
@mleko Kupno złota przez internet właśnie może być problemem. Autor wątku szuka bezpieczeństwa; nawet jeśli pominiemy, że 60 lat temu była już sytuacja, że złoto było nielegalne w prywatnych lękach, to warto mieć takie rzeczy po cichu. Są miejsca, gdzie można kupić anonimowo.
-
Tutaj można kupić. To projekt tradera21 , pomaga się spiknąć sprzedającym i kupującym
-
A czy to nie jest tak, że revolut trzeba doładować i trzeba mieć do tego kasę na jakimś koncie bankowym?
Co myślicie o zagranicznych bankach typu niemieckie N26? Czy niemiecki system bankowy jest bezpieczniejszy od polskiego?
-
@morales1235 napisał w Alternatywa dla banku:
Są miejsca, gdzie można kupić anonimowo.
@Mleko napisał
Akurat kruszce można kupować przez internet
Tutaj można kupić. To projekt tradera21 , pomaga się spiknąć sprzedającym i kupującym
W mennicy kupuje się anonimowo, tj. wpisujesz co chcesz, bez legitymowania się (ktoś miał inne niż ja doświadczenia w tej kwestii?).
Ja z innych źródeł zrezygnowałam, jeśli o mikro sztabki i monety chodzi :
- przez strach przed oszustami. Zdecydowanie mniej prawdopodobne wydaje mi się żeby mennica wcisnęła mi wartą ułamek ceny podróbkę.
Nie wiem czy wiecie ale otwarcie oryginalnego opakowania żeby *wstaw_swój_powód lub eksperymentalnie sprawdzić czy to oryginał, i w przypadku sztabek i np.w przypadku pojedynczych monet tzw.kapsli zmniejsza wartość, tj. niestety nie powinno się wyjmować ich wcale, a srebra szczególnie bo ciemnieje (mennica takie też odkupi ale po niższej cenie)
- fakt możliwości zapłacenia gotówką tj.bez śladu też miał dla mnie wtedy znaczenie.
-
Tutaj dalej info o skupowaniu długu przez państwo. Chociaż to dziwne.. zwykle w projekcie zadłużania się w Państwie bierze udział bank centralny, a tutaj bardziej spółki skarbu państwa.. ale to pewnie już tak jest wszystko przesiąknięte, że jedni ludzie tym wszystkim sterują.
Podobnie jest w stanach, gdzie wiele spółek jest nierentownych i pompują dalej rządowe miliardy.
Robią to oczywiście przez dodruk i rozwadnianie walut. -
@esk3l powinni wypuścić obligacje, które skupili by obywatele,tak już się działo wielokrotnie.Dobrym przykładem jest również Islandia.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Kryzys_finansowy_w_Islandii
-może jakiś ekonomista się wypowie