Regulamin Politechniki Wrocławskiej dotyczący COVID-19
-
A tak oto rektor i dziekani na PWr łamią prawa wolności człowieka. Zakaz pożyczania przedmiotów osobistych, zakaz grupowania się na korytarzach oraz w salach, są również rozporządzania dotyczące ilości osób przypadających na m2 sali. Czasami równocześnie na jednych zajęciach może przebywać max 5 osób w sali, na ławkach są X przypominające o dystansie, rzeczy osobiste powinny być zgromadzone w sali w jednym miejscu, wyznaczonym przez prowadzącego, sala musi być wietrzona co godzinę. I oczywiście nakaz noszenia maseczek, nawet jeśli masz ciąg zajęć 6 godzin. Wykłady i seminaria odbywają się online, projekty i labolatoria stacjonarnie.
Zgodnie z ZW 72/2020 z dnia 16 września 2020 r. w sprawie wytycznych w zakresie funkcjonowania Politechniki Wrocławskiej oraz organizacji zajęć dydaktycznych w semestrze zimowym roku akademickiego 2020/2021 w związku z utrzymującym się stanem epidemii wirusa SARS-CoV-2 Rektor Politechniki Wrocławskiej zarządza:
Procedury ograniczające rozprzestrzenianie się wirusa- Na terenie uczelni mogą przebywać jedynie osoby:
- bez objawów chorobowych sugerujących chorobę zakaźną;
- które nie przebywają w domu z osobą odbywającą kwarantannę lub izolację w warunkach domowych;
- nie są objęte kwarantanną lub izolacją.
- W przypadku wystąpienia niepokojących objawów pracownicy/doktoranci/studenci, powinni pozostać w domu, poinformować przełożonego / Dziekanat i skontaktować się telefonicznie z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej (teleporada), a w razie pogarszania się stanu zdrowia zadzwonić pod nr 999 lub 112 i poinformować, że mogą być zakażeni koronawirusem.
WYTYCZNE DOTYCZĄCE STUDENTÓW
- Na zajęcia może przyjść wyłącznie osoba zdrowa, bez objawów chorobowych sugerujących chorobę zakaźną. Nie mogą w nich uczestniczyć studenci, którzy są chorzy, przebywają w domu z osobą odbywającą kwarantannę lub izolację w warunkach domowych, albo sami są objęci kwarantanną lub izolacją w warunkach domowych.
- Na zajęcia zabrania się przynoszenia zbędnych rzeczy. Zabrania się korzystania z telefonów komórkowych w trakcie zajęć.
- Rzeczy osobiste należy zostawić w miejscu, wskazanym przez prowadzącego zajęcia. Studenci zostawiając lub odbierając swoje rzeczy obowiązani są zachować odpowiednie środki bezpieczeństwa (odległość od innych osób, zakrywanie ust i nosa).
- Czekając na wejście na zajęcia studenci powinni zachować odstęp minimum 1,5 m od siebie oraz mieć osłonięte usta i nos.
- Przed zajęciami studenci powinni zapoznać się z regulaminem pracowni w zakresie zasad bezpieczeństwa w czasie pandemii COVID-19 oraz podstawowymi informacjami dotyczycącymi możliwych sposobów zapobiegania zakażeniu koronawirusem.
- W budynkach Politechniki Wrocławskiej obowiązuje nakaz zakrywania ust i nosa. Z tego obowiązku zwolnieni są studenci w trakcie wykonywania ćwiczeń przy jednoczesnym zachowaniu dystansu społecznego wynoszącym min. 1,5 m.
- Osoby mogą w czasie przerwy w zajęciach opuścić budynek, w którym odbywają się zajęcia lub przebywać na jego terenie, jeżeli zapewniona jest odpowiednia przestrzeń pozwalająca na przestrzeganie dystansu społecznego, określonego przepisami prawa, wynoszącego przynajmniej 1,5 metra od drugiej osoby.
- Przed rozpoczęciem zajęć ich uczestnicy powinni zdezynfekować ręce.
- Na zajęcia mogą wejść wyłącznie osoby z osłoną na usta i nos (maseczka jednorazowa lub wielokrotnego użytku, przyłbica w przypadku osób, które ze względów zdrowotnych nie mogą zakrywać ust i nosa maseczką).
- Należy zachować bezpieczną odległość od osób przebywających w pomieszczeniu (rekomendowane 1,5 m).
- Jeśli w zajęciach uczestniczą osoby wymagające pomocy osób trzecich, osoby te nie są zobowiązane do utrzymania dystansu. Asystenci osób z niepełnosprawnościami przebywający na terenie Uczelni lub uczestniczący w zajęciach są zobowiązani do przestrzegania zasad obowiązujących na Uczelni, za wyjątkiem sytuacji, kiedy ich przestrzeganie nie jest możliwe ze względu na obowiązki asystenckie.
- Każdy student zobowiązany jest korzystać z własnych przyborów/przedmiotów niezbędnych do sprawnej i skutecznej realizacji zajęć. Nie można pożyczać przedmiotów innych uczestników zajęć.
- Po zakończeniu zajęć należy zdezynfekować dłonie zgodnie z instrukcją.
Studenci i doktoranci, którzy w ciągu ostatnich 10 dni przebywali na terenie Uczelni zobowiązani są niezwłocznie przekazać na adres e-mail wskazany przez dziekanat informację:
- o objęciu leczeniem zamkniętym;
- o objęciu kwarantanną lub izolacją w warunkach domowych;
- o objęciu kwarantanną sanitarną (poza domem).
-
@Natalia a dynie jak w Krakowie dla utrzymania odstępów tez macie
?
-
@Natalia u nas na PG na razie stacjonarnie mają tylko określone semestry (ja akurat 2 sem. II st. więc mam zdalnie), także nie wiem jak to wygląda. Ale jutro idę do dziekanatu to zobaczę jak sytuacja
-
Mnie mega dziwi że studenci nie walczą z tą sytuacją. W sumie po to odesłano ich do domu na początku. Ale teraz? Przecież studenci macie umowę z uczelnią. Ja bym to skarżył. Jak uczelnia może wydawać dyplomy jeśli egzaminy pisane są zdalnie? Idiotyzm. Za pięć lat się okaże że pandemiczne dyplomy można podważyć.
-
@konradakumulator co niektórym taki typ nauczania odpowiada ale są tacy co walczą i kierują sprawy do sądów.Pisalam nie dawno o tym
️
https://warszawawpigulce.pl/studenci-szykuja-pozwy-chodzi-o-nauczanie-zdalne/
-
PWR przechodzi na 100% nauczanie zdalne od 9.10 do 18.10. Później podejmą decyzję co dalej... Także nawet pełny tydzień nie minął i znów powtórka z rozrywki....
-
Gdyby ktoś chciał zadać Rektorowi Politechniki Wrocławskiej pytania to zapraszam
Można wpisywać pytania dzisiaj do 18:00. Pytania od studentów i pracowników, ale myślę, że im więcej z naszej strony tym lepiej.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfa5qXuLeqDaAcBiQMQkslm65QCb16XDyqaETCz7-Ezr0saAg/viewform -
"Drodzy Studenci!
Ze względu na narastającą liczbę pytań związanych z funkcjonowaniem Naszej uczelni w bieżącym semestrze, zdecydowaliśmy się zorganizować otwarte spotkanie z JM Rektorem PWr prof. dr hab. inż. Arkadiuszem Wójsem.
Już 14 października o godzinie 18:00 podczas spotkania w formie transmisji live na profilu Samorządu Studenckiego PWr, będziecie mogli uzyskać odpowiedzi na nurtujące Was pytania. Serdecznie zapraszamy wszystkich do uczestniczenia w tym spotkaniu!
Wasze pytania możecie przesyłać przez formularz pod linkiem: https://forms.gle/QaDY3Z4VUsYERLRW6 " -
Podczas live z Rektorem PWr na funpagu Samorządu Politechniki Wrocławskiej zostałam zbanowana za zadawanie pytań. Cenzura, cenzura wszędzie, ahh cudownie
-
https://www.facebook.com/SamorzadPWr/videos/4552470228160098/ zapraszam, może zdążycie zrobić dym na czacie
-
O zadali moje pytanie, na jakiej podstawie zajęcia stacjonarne zostały zawieszone? Oczywiście poruszyłam kwestie prawne i wypunktowałam wszystkie paragrafy.
Odpowiedź - ze względu bezpieczeństwa i lanie wody, ze względu na komfort psychiczny naszej kadry i oczywiście ze względu na rozporządzenia ministerstwa. A czy kurna jasna wie, że te rozporządzenia są nikonstytucyjne? Ja pierdziele....
Hahahahaa -
Rektor się popłakał na wizji, studenci pocieszają rektora, wbijajcie na telenowele.
-
@Natalia No załamana jestem to maja być rektorzy?Oni są zupełnie bez polotu,czego oni by chcieli człowieka nauczyć
.
To płatna uczelnia?Wy za te wykładu płacicie?
-
"Dzieci kochane moje!
Palce mi już wysiadają od klepania w komórkę, więc napiszę Wam tu wszystko co wiem o nadchodzącym roku akademickim. PRZECZYTAJCIE UWAŻNIE DO KOŃCA!!!!
Kwaterujemy od 28.09 do 02.10. Arkusz jest w linku. Stworzyliśmy go, żeby uniknąć tłumów pod akademikiem i w biurze.
No i teraz w punktach najważniejsze zmiany, które Was czekają:- Nie będzie już trójek. Mieszkacie tylko w jedynkach i dwójkach. W dwójkach przede wszystkim pary, małżeństwa, rodzeństwa.
2. W częściach wspólnych akademika obowiązuje Was noszenie masek!!! - Całkowity zakaz odwiedzin i nocowania obcych osób w akademiku
4. W kuchni i pralni mogą przebywać jednocześnie najwyżej 3 osoby
5. Nie wolno Wam się odwiedzać w pokojach, ani grupować w częściach wspólnych - O imprezach zapomnijcie! Każda pandemia kiedyś się skończy
7. Przy każdym wejściu do akademika ubieracie maseczkę i dezynfekujecie ręce.
8. Przed wejściem do kuchni również obowiązuje Was maska i dezynfekcja rąk. - Do administracji przychodzicie wyłącznie w bardzo ważnych sprawach, których nie da się załatwić przez telefon
- Nie wolno Wam wchodzić, ani przebywać na portierni
- Płacicie wyłącznie przelewami. W wyjątkowych przypadkach dopuszcza się zapłacenie kartą.
12. W każdym akademiku zostały wydzielone pokoje dla chorych, dlatego każdy przypadek gorączki czy innych niepokojących objawów ma być natychmiast zgłaszany. Do Izolatorium możecie zabrać swoje osobiste rzeczy, ale przede wszystkim telefon i ładowarkę. - Nie wpuszczamy do akademika kurierów i dostawców jedzenia. Musicie schodzić na dół i odbierać sobie przed budynkiem"
"Jeszcze dwie ważne informacje. Przy wejściu do akademika będziecie mieli mierzoną temperaturę. I druga gorsza: jeśli ktoś nie będzie przestrzegał zasad narzuconych nam przez MNiSW, Rektora i Sanepid, będzie wykwaterowany z akademika natychmiastowo. Więc jeśli ktoś się zdecyduje na organizację imprezki na piętrze, to niech się najpierw spakuje"
Tak UR akademiki. Współczuję studentom, którzy tam mieszkają. Kobitka to paranoiczka
- Nie będzie już trójek. Mieszkacie tylko w jedynkach i dwójkach. W dwójkach przede wszystkim pary, małżeństwa, rodzeństwa.
-
@Stefka napisał w Regulamin Politechniki Wrocławskiej dotyczący COVID-19:
7. Przy każdym wejściu do akademika ubieracie maseczkę i dezynfekujecie ręce.
8. Przed wejściem do kuchni również obowiązuje Was maska i dezynfekcja rąk.Ciekawe czy do toilet też trzeba i pod prysznic
-
@Natalia Zadbano o to żeby studenci nie wyszli na ulicę. Czemu niby on płakał ?
-
@konradakumulator grają na uczuciach ludzi.To zdaje się wszystko zmanipulowane i podstawione marionetki.
-
@Natalia informuj kiedy będzie następne takie spotkanie.Przygotujemy się na atak.Moze daj znać za wczasu na grupach facebookowych
.
Widzialam jak ten głąb tłumaczył statystyki,człowiek z niby ścisłym umysłem,a udaje idiotę.Wcale się nie zdziwię że to jeden z członków tego systemu. Za komuny pełno takich agentów w środowiskach uniwersyteckich było.
-
@konradakumulator wzruszył się, bo się martwi o zdrowie studentów i wykładowców. To jest nowy Rektor i jego pierwsza kadencja. Zapewne nie tak sobie ją wyobrażał.
-
This post is deleted!
Użytkownicy Online
Popularne Tematy
Kategorie
-
Koronawirus
czyli koronasraczka
-
Dietowo
wszystko o dietach
-
Śmiechowo
Miejsce na memy, podśmiechujki itp
-
Lajfstajlowo/Psychologowo
O wszystkim poza dietą, psychologia, styl życia, sporty etc.
-
Forumowo
Sprawy dotyczące forum, propozycje, skargi i zażalenia
-
Zdrowie
ogólnie o zdrowiu
-
Fight the system & Teorie Spiskowe
spiskorie, obalanie kłamstw
-
Świat Finansów
o finansach, jak zarobić aby się nie narobić